Medvedev: trebaju čvrsta jamstva EU da „Turski tok“ produljimo u Europu

Rusija i Turska ubrzano završavaju zajednički plinovodni projekt „Turski tok“. Ruski „Gazprom“ još je prošle godine završio radove oko polaganja dviju cijevi tog plinovoda po dnu Crnog mora, do turske obale. Svaka od cijevi ima kapacitet 15,75 milijuna m3 plina godišnje, a jedna cijev namjenjena je za tursko, a druga, prema potrebi – za europsko tržište. Turska sada obavlja manji – kopneni dio radova tj. spajanja glavne cijevi „Turskog toka“ s unutarnjim turskim plinovodnim sustavom. „Turski tok“ u operativnu uporabu uključit će se još ove godine.

Međutim, njegov eventualni nastavak i dostava dodatnih količina ruskog plina na europsko tržište ipak izaziva puno veću pozornost nego cijev koja vodi do Turske i kroz koju će godišnje toj zemlji biti isporučivano više od 15 milijardi m3 plina. Tolika količina, u perspektivi, moga bi stizati i u Europu, ukoliko se o tome dogovore sve zainteresirane strane. A upravo je o tome danas govorio ruski predsjednik vlade Dmitry Medvedev.

Plinovod “Turski tok”

Naime, mogućnost produljenja plinovoda „Turski tok“ kroz Bugarsku u ostali dio Europe ovisit će o tome, hoće li Sofija uspjeti dobiti jamstva Bruxellesa da EU neće zaustaviti taj projekt kao što je to bilo s plinovodom „Južni tok“, izjavio je ruski predsjednik vlade Dmitry Medvedev u intervjuu bugarskom mediju „Trud“, uoči posjeta Sofiji.„Gazprom“ će proučiti mogućnost produljenja druge cijevi „Turskog toka“ do Bugarske, Srbije i Mađarske, s izlazom na najveći europski plinski hub – austrijski Baumgarten. Nedavno je bugarski „Bulgartransgaz“ uspješno okončao tzv. proceduru open season – prikupljanje obvezujućih zakupa plina na bugarskoj trasi plinovoda, a također je usvojio konačnu investicijsku odluku o realizaciji projekta razvoja i proširenja plinovodnog sustava.

„Put prema početku građevinskih radova je otvoren. Ali za tako veliki i skupi projekt, kao što je plinovod, nužna su dodatna jamstva. Nova cijev ne smije ponoviti žalosnu sudbinu „Južnog toka“. Zbog toga odluka o produljenju „Turskog toka“ kroz bugarski teritorij ovisi o tome, hoće li Sofija dobiti čvrsta jamstva da EU neće ometati planove isporuka plina kroz taj plinovod“, naglasio je Medvedev. „Konačna odluka ne ovisi samo o nama. Izbor između različitih varjanti produljenja „Turskog toka“ u mnogome će ovisiti o spremnosti plinovodne infrastrukture, što ovisi o zainteresiranosti i konkretnim potezima vlada pojedinih država. Mi vjerujemo kako će izgradnja jednog plinskog koridora omogućiti daljnje učvršćenje europske energetske sigurnosti“, izjavio je ruski premijer.

Podsjećamo: duljina plinovoda, koji bi Bugari gradili od svoje granice s Turskom do granice sa Srbijom iznosila bi 474 kilometra, a njegova cijena procjenjuje se na 1,4 milijardu eura. Ruski „Gazprom“ zakupio je budući kapacitet bugarskog plinovodnog sustava za razdoblje od 2019.-2039. godine, za cijenu 3,5 milijardi eura. Rusija Bugarskoj godišnje isporučuje oko 3 milijarde m3 plina.

Bugarski predsjednik Rusiji predlaže izgradnju plinovoda do Bugarske, kroz Crno more

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like