Medvedev: ulazak Gruzije u NATO može prouzročiti katastrofalne posljedice

Nakon što je 12. srpnja glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg u Bruxellessu, na summitu te vojno-političke organizacije iznova potvrdio njezinu namjeru za prijam Gruzije u svoje članstvo,  ruski predsjednik Vladimir Putin vrlo brzo je reagirao, kazavši, kako bi se Rusija „krajnje negativno“ odnosila prema proširenju NATO-a, uključno i na ulazak Gruzije i Ukrajine u njegov sastav.

Danas se na istu temu oglasio i ruski predsjednik vlade Dmitry Medvedev, kazavši, kako priključenje Gruzije NATO savezu može dovesti do katastrofalnih posljedica. „To može isprovocirati strašni sukob, pa je nejasno zašto to treba (činiti)“, izjavio je Medvedev u intervjuu za rusku radijsku postaju „Komersant FM“. Pri tom je kazao kako je rat između „Gruzije i Južne Osetije“ 2008.g. bilo moguće izbjeći jer „nikakve neizbježnosti“ za njegovo pokretanje i nije bilo.

Podsjećamo: suradnja NATO-Gruzija počela je 1994. g. kada se ta zemlja priključila programu „Partnerstvo za mir“. Suradnja se pojačala nakon „revolucije ruža“ i dolaska na vlast Mikhaila Sakashvilija 2004. godine. Na summitu NATO saveza 2008. g. u Bukureštu, Tbilisi je dobio jamstva o uključivanju u taj savez uz uvijete koji odgovaraju NATO standardima, a jedan od najvažnijih svakako je i riješeno pitanje granica sa svojim susjedima. Nedugo nakon toga, početkom kolovoza te godine počela je vojna operacija gruzijske vojske u regiji Južna Osetija, koja graniči s Rusijom, s ciljem uspostave ustavno-pravnog poretka na čitavom državnom teritoriju. Međutim, crtu razdvajanja između Gruzije i njezine odmetnute regije čuvale su ruske mirovne snage koje su i same pretrpjele gubitke tim napadom, nakon čega se Rusija i aktivno uključila u rat na strani Južne Osetije i Abhazije. Daljnji scenarij je poznat: u ratu koji je trajao svega nekoliko dana ruska je vojska u potpunosti razbila gruzijske snage i prodrla duboko u gruzijski teritorij, zauzevši i grad Gori, svega 80-ak kilometara od glavnog grada Tbilisija.

Nakon toga ruska se vojska povukla u Rusiju, ostavivši dio snaga u Južnoj Osetiji, a ta regija i Abhazija ubrzo su proglasile svoju nezavisnost od Gruzije. Ovaj riskantan i neuspio vojni potez gruzijske vojske koštao je političke funkcije i njezinog tada aktualnog predsjednika Saakashvilija.

U rujnu 2014.g. na summitu NATO saveza u Welesu, dvije su strane usvojile poseban paket NATO-Gruzija (SNGP), koji je morao pomoći toj zemlji u njezinim nastojanjima za priključenje Savezu. U okviru tog paketa, 27. kolovoza 2015.g. u Gruziji je otvoreno Zajedničko središte za obuku (JTEC). Očekuje se kako će JTEC do 2019. g. osigurati terensko modeliranje i virtualnu obuku na svim razinama gruzijskih zapovjedništava i vojnih postrojbi.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like