Medvedev želi stroži zakon o stranim agentima u Rusiji

Bivši ruski predsjednik (i premijer) Dmitrij Medvedev danas je pozvao na strože zakone o “stranim agentima” i na kazneni progon pojedinaca koji rade u interesu drugih država, piše Reuters.

Rusija ima zakone koji skupine i pojedince prozivaju stranim agentima, pojmom koji od sovjetske ere ima konotacije špijunaže. Definirani su tako da primaju sredstva iz inozemstva i vlasti ih smatraju politički angažiranima. Nekoliko desetaka kritičara Kremlja već je prozvano stranim agentima, uključujući novinare i aktiviste za ljudska prava. Mnogi od njih već su pobjegli u inozemstvo.

Medvedev, današnji potpredsjednik ruskog sigurnosnog vijeća i Putinov suradnik, rekao je kako je postroživanje zakona o “stranim agentima” potrebno dok Rusija provodi svoju vojnu intervenciju u Ukrajini te je pod zapadnim sankcijama bez presedana.

“Ako oni (strani agenti) provode aktivnosti protiv naše države – posebno tijekom ovog teškog perioda – i za to primaju novac od naših neprijatelja, naš odgovor mora biti brz i oštar”, napisao je Medvedev na Telegramu. Dodao je da novi zakon mora preciznije klasificirati inozemne agente i nametati veće kazne za njihove prekršaje.

Oni trenutno trebaju ispuniti stroga izvješća o financiranju i na svaku objavu, čak i na društvenim mrežama, trebaju napisati da su strani agenti ako ih je Kremlj stavio na tu listu.

Zastupnici Dume prošli su mjesec najavili amandmane zakonu o stranim agentima kako bi se dodale dodatne restrikcije, uključujući restrikcije oko investiranja u strateške industrije i rada s djecom.





Komentari

komentar

You may also like