Meksički novinari pokreću prosvjede u 28 gradova zbog ubojstava njihovih kolega

Novinari u Meksiku pokreću prosvjede širom zemlje u 28 mjesta i gradova kako bi osudili nedavna ubojstva troje novinara i zatražili da se prestane s nekažnjenim ubijanjem njihovih kolega, piše AFP.

Planirani prosvjedi organizirani su nakon ubojstva iskusne novinarke Lourdes Maldonado, koje se zbilo u nedjelju, tri godine nakon što je ona postavila pitanje o ubojstvima predsjedniku države Andresu Manuelu Lopezu Obradoru te izjavila da i sama strahuje za svoj život.

U ovom stoljeću u Meksiku je ubijeno 145 novinara

Meksiko je jedna od najopasnijih država za novinare, a između 2000 i 2021. ubijeno ih je 145. Meksičke novinarske udruge izjasnile su se za održavanje skupova koji će se poklopiti s internetskim prosvjednim kampanjama.

“Hitno je potrebno da država i savezne vlasti spriječe napade, zaštite novinare kada su oni žrtve i s dužnom pažnjom istraže zločin protiv medija”, navela je nevladina skupina Članak 19.

Ubojstvo Lourdes Maldonado u gradu Tijuani, na sjeveru zemlje u blizini granice, gdje je godinama radila kao novinarka, uslijedilo je nakon prethodnih ubojstava još dva meksička novinara koja su se dogodila ovog mjeseca.

Meksički predsjednik: Raščistit ćemo ovaj zločin

Lopez Obrador, koji se nalazi na udaru kritika zbog toga što ne poduzima dovoljno kako bi zaštitio novinare, rekao je da će vlada ispitati i raščistiti ovaj zločin kako bi se spriječila daljnja ubojstva novinara.





Njegovi kritičari pak tvrde da je Lopez Obrador propustio ispuniti obećanja o smanjenju nasilja, borbi protiv duboko ukorijenjenog organiziranog kriminala ili pak smanjenju nekažnjavanja. Meksički predsjednik je priznao da su kriminal i nasilje proizvodi kronične korupcije i nejednakosti koje vladaju u zemlji.

Europska unija izrazila je svoju zabrinutost izostankom rezultata pokrenutih istraga povezanih s ubojstvima novinara. Bruxelles je ponovno pozvao Meksiko da napravi sve što može kako bi učinkovito zaštitio novinare. Reagirao je i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, koji je poručio da UN poziva meksičke vlasti da pojačaju zaštitu novinara.

Komentari

komentar





You may also like