Meksiko šalje humanitarnu pomoć Kubi vojnim brodovima

Kubu potresa ekonomska i politička kriza koja je dovela do prvih ozbiljnijih protesta u ovoj komunističkoj državi od 1994. Predsjednik Kube smatra da iza prosvjeda stoji SAD, a iz Moskve, Pekinga i Teherana su upozorili na mogući strani utjecaj u Kubi, misleći pri tome na utjecaj SAD-a. S druge strane, iz Washingtona tvrde da je kubanskom narodu jednostavno dosta autoritarne vlasti i neuspješne ekonomije. Ekonomiji nije pomogla suša, ali ni pandemija koja je ugušila najbitniju granu kubanske ekonomije: turizam. Isto tako, ekonomiji Kube zasigurno nisu pomogla desetljeća sankcije iz obližnjeg SAD-a.  Zadnjih dana je i naglo skočio broj novozaraženih.

Rusija je jučer najavila slanje pomoći putem dva transportna vojna aviona. Danas pomoć nudi jedna druga centralno američka država, Meksiko.

Meksiko će poslati dva vojna broda nakrcana hranom i zdravstvenim potrepštinama za Kubu, objavili su iz meksičkog ministarstva vanjskih poslova. Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrad za loše stanje u Kubi je okrivio embargo od strane SAD-a.

Brodovi će krenuti iz luke Veracruz kroz Meksički zaljev u nedjelju. Prevozit će medicinske igle, spremnike s kisikom i maske. Od hrane će dostaviti mlijeko, tunjevinu, grah, brašno, ulje, a prevest će i benzin.

Slanje humanitarne pomoći primjer je meksičke politike “međunarodne solidarnosti i nastavit ćemo nuditi pomoć državama južne Amerike i Karibima dok se bore s pandemijom”, piše u objavi meksičkog ministarstva, a prenosi Reuters.

 
Komentari

komentar

You may also like