Meksiko tuži američke proizvođače oružja zbog ilegalne trgovine

Do primjerka tužbe Meksika prema nizu američkih tvrtki koje proizvode i prodaju oružje, došao je The Washington Post. Meksiko je optužbu pokrenuo pri saveznom sudu u Massachusettsu zbog toga što tvrde da su tvrtke namjerno preslabo kontrolirale gdje oružje završava. Ne samo to, već optužuju tvrtke da su znale gdje će završiti oružje i namjerno “žmirile”, pa čak i poticale ilegalnu prodaju u Meksiko.

Također se navodi da kompanije koriste “marketinške strategije za promicanje sve smrtonosnijeg oružja, bez sigurnosnog mehanizma kako bi im se ušlo u trag”.

Meksiko će od tvrtki tražiti odštetu od 10 milijardi dolara, doznaje AP. Tužene tvrtke su Smith & Wesson Brands, Barrett Firearms, Beretta U.S.A. Corp, Glock Inc. i Colt’s Manufacturing. Meksiko je i priložio tužbu sudu u Bostonu gdje se i nalazi većina proizvođača.

Procjene tvrde da je oko 2.5. komada oružja ilegalno završilo u Meksiku iz SAD. Oružja se mahom koriste u kriminalne svrhe i u obračunima kartela. Samo prošle godine, u Meksiku je ubijeno nevjerojatnih 36 tisuća ljudi.

Očigledan primjer da tvrtke znaju gdje oružje završava je tvrtka Colt. Oni su na jedan tip svog pištolja ugravirali sliku i ime slavnog meksičkog revolucionara Emiliana Zapate.

Prema priopćenju meksičke vlade, kriminalne organizacije kupuju na tisuće pištolja, pušaka, jurišnog oružja i streljiva u supermarketima, na internetu i sajmovima oružja u SAD-u, pa ih krijumčare u Meksiko.





Komentari

komentar

You may also like