Meleoni održala prvi govor u talijanskom parlamentu i zanijekala „simpatije“ prema fašizmu

Nova talijanska premijerka, Giorgia Meloni, u utorak, 25. listopada, održala je svoj prvi govor o općoj politici zastupnicima talijanskog parlamenta.

Kako navodi francuski medij Le Point, pozivajući se na AFP, listopada, govor je održan mjesec dana nakon parlamentarnih izbora i nakon zabrinutosti izazvane povijesnom pobjedom njezine postfašističke stranke Fratelli d’Italia“.

Nakon govora Meloni, prve žene na čelu vlade u talijanskoj povijesti koja je u nedjelju preuzela dužnost, uslijedit će glasovanje o povjerenju u utorak navečer u Zastupničkom domu i u srijedu u Senatu. Nasljednica Marija Draghija, kojem je također odala počast, sigurno će dobiti povjerenje jer njezina koalicija ima apsolutnu većinu u oba doma.

U svom je govoru premijerka posebno „usidrila“ svoju zemlju unutar Europske unije i NATO-a te obznanila svoj program u gospodarskim pitanjima i migrantima.

Italija je “u potpunosti dio Europe i zapadnog svijeta”, a talijanski pristup nije bio “ometati i sabotirati europsku integraciju”, već učiniti da stroj Zajednice bolje funkcionira, navodi Le Point. “Italija će poštivati ​​europska pravila”, čak i ako Rim također želi “pomoći u promjeni onih koja ne funkcioniraju”, kazala je dalje. EU je “zajednička kuća za suočavanje s izazovima s kojima se zemlje članice teško mogu same suočiti”, dodala je, ocijenivši kako EU u prošlosti nije učinila dovoljno na tom području.

Kako navodi francuski medij, Meloni , koja u svojoj koaliciji ima proruske partnere, uključujući šefa Lege Mattea Salvinija i čelnika Forza Italia Silvija Berlusconija, „obećala je da će Italija ostati “pouzdan partner NATO-a u potpori Ukrajini koja se suprotstavlja ruskoj agresiji”.





Osudila je “popuštanje pred energetskom ucjenom“ ruskog predsjednika Putina, koje bi „samo pogoršalo problem“ kazala je nova talijanska premijerka.

 

Komentari

komentar





You may also like