Meloni u Ukrajini kritizirala Putinov govor kao “propagandu”

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u utorak je u Kijevu odbacila govor ruskog predsjednika Vladimira Putina kao “propagandu”, a ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom obećala je nastavak talijanske podrške, javlja Reuters.

Meloni je u ukrajinsku prijestolnicu stigla vlakom iz Poljske, a riječ je o njenom prvom posjetu Ukrajini otkako je preuzela dužnost premijerke u kolovozu kao predvodnica pobjedničke desne koalicije.

“Dio mog srca nadao se nekim drugačijim riječima – iskoraku… Bila je to propaganda”, rekla je Meloni komentirajući Putinov govor. Talijanska premijerka izjavila je to tijekom posjeta Irpinu, gradu u okolici Kijeva gdje su pronađene masovne grobnice nakon povlačenja ruskih postrojbi. Putin je u svom govoru u utorak rekao da će Moskva ostvariti svoje vojne ciljeve u Ukrajini, dok je Zapad optužio da pokušava uništiti Rusiju. Meloni je stigla u Kijev dan nakon posjeta američkog predsjednika Joea Bidena ukrajinskoj prijestolnici uoči godišnjice ruske invazije 24. veljače.

Meloni je u obraćanju s ukrajinskim predsjednikom poručila da svaki mirovni sporazum koji podrazumijeva predaju dijelova Ukrajine ruskim snagama “ne može biti pravi mir”. Dodala je i da poraz Ukrajine može dovesti do ruske invazije na druge europske države te je obećala nastavak talijanske vojne podrške Kijevu. Meloni je naglasila i kako Italija namjerava biti domaćin međunarodne konferencije o obnovi Ukrajine u travnju.

Prije Irpina, gdje je uručila pomoć stanovnicima, Meloni je posjetila Buču, još jedan grad u kojem su pronađene masovne grobnice nakon ruskog povlačenja. Rusija je odbacila optužbe da su njezine snage odgovorne za ratne zločine u ta dva grada. U Buči je Meloni užasnuta prekrila usta dok je u crkvi gledala izložbu fotografija mrtvih civila. Gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk uručio je talijanskoj čelnici komemorativni novčić izrađen od čahura metaka i granata pronađenih u Buči. Također je položila cvijeće na spomen obilježju žrtvama rata.

Talijanska čelnica čvrsto podržava Ukrajinu, ali njezini manji koalicijski partneri dvosmisleni su po tom pitanju. Bivši premijer Silvio Berlusconi, Putinov stari prijatelj, rekao je ovog mjeseca da se ne bi sastao sa Zelenskijem te ga je okrivio za rat, što je izazvalo ljutitu reakciju Kijeva. Meloni je ponovila svoju predanost opskrbi Ukrajine oružjem tijekom sastanka s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim u Varšavi u ponedjeljak.





Italija i Francuska dovršile su pregovore o isporuci naprednog sustava protuzračne obrane Kijevu u proljeće, ali malo je vjerojatno da će se talijanska pomoć proširiti na opskrbu vojnim zrakoplovima. Opskrba Ukrajine vojnim zrakoplovima “nije na stolu”, kazala je Meloni u utorak nakon razgovora sa Zelenskijem. Dodala je kako Italija razmatra slanje drugih sustava protuzračne obrane, osim sustava SAMP/T-MAMBA o kojem je postignut dogovor s Francuskom.

Putin: Zapad je započeo rat, a mi ga silom zaustavljamo





 

Komentari

komentar

You may also like