Mercedes-Benz prodaje imovinu u Rusiji

Mercedes-Benz revidira format svoje prisutnosti u Rusiji, navodi ruski medij Kommersant, a tvrtka bi mogla prodati imovinu svog distributera Mercedes-Benz Rus jednom od trgovaca. 

Među onima kojima se može prodati imovina Mercedes-Benz su ruske tvrtke Panavto, Avtodom, Avilon i Major, piše spomenuti medij pozivajući se na svoje izvore.

Moguća shema je prijenos prava distributera na trgovca. Tvornica Mercedes-Benz u Ruskoj Federaciji nije uključena u posao, ona sada ne radi. Ako dogovor uspije, Mercedes-Benz će prestati izravno raditi u Rusiji. Ova je shema bila popularna među europskim markama na samom početku ulaska na rusko tržište 1990-ih, a sada se koristi na manje važnim tržištima Zajednice nezavisnih država (ZND).

Mercedes-Benz je bio drugi najpopularniji premium brend u Ruskoj Federaciji nakon BMW-a (prodaja u 2021. – 43 tisuće automobila u odnosu na 46,8 tisuća za BMW). Sankcije EU zabranjuju isporuku premium automobila u Ruskoj Federaciji u vrijednosti većoj od 50.000 eura, a iz SAD-a se uopće ne mogu isporučivati, uključujući BMW serije X i Mercedes GL. Mercedes-Benz također ima i tvornicu automobila u Esipovu kraj Moskve, a nitko od sugovornika Kommersanta ne kaže da će ta imovina biti uključena u buduću trgovinu.

U samoj tvrtki Mercedes-Benz novinarima su objasnili kako razmatraju različite mogućnosti poslovanja u Rusiji i još nema konkretnih odluka.

Ranije je objavljeno da je zbog obustave prodaje i proizvodnje u Rusiji Mercedes-Benz izgubio 709 milijuna eura u prvom tromjesečju.





Rusko tržište bilo je jedno od najunosnijih tržišta uopće za prodaju luksuznih Mercedesovih automobila. Rusi sada govore kako će moći preživjeti bez Mercedesa, ali da je pitanje hoće li on bez njih. Naravno, bez obzira na spomenute goleme gubitke Mercedes će se izvući iz problema, a nemali je broj i onih u Rusiji koji tvrde kako će ta njemačka tvrtka otvoriti dodatne salone za prodaju svojih luksuznih automobila u Rusiji susjednim zemljama bivšeg SSSR-a. Drugim riječima, bogati Rusi i dalje će ih moći kupovati uz dodatni trošak puta u neku od susjednih zemalja. Ali za onoga koji novca ima za luksuzne automobile to baš i nije neka prepreka.

 

Komentari

komentar





You may also like