Merkel: Američke carine su protuzakonite

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako Berlin američke sankcije smatra protuzakonitim, ali je pri tom i naglasila kako Njemačka želi nastaviti pregovore.

„Na koji ćemo način pristupiti tim pregovorima, mi moramo razmotriti, ali je nužno spriječiti uvođenje daljnjih carina i time primjenu daljnjih mjera usmjerenih prema trgovinskom ratu“, izjavila je njemačka kancelarka u svom govoru u Bundestagu.

Podsjećamo: odnosi između Europske unije i SAD-a naglo su se pogoršali nakon što je Washington u ožujku uveo carine na uvoz čelika i aluminija. Upravo je EU, prije svih Njemačka i Nizozemska, veliki izvoznik tih metala u SAD, pa takva američka odluka po nju može imati vrlo negativne posljedice u fnancijskom smislu ali i po pitanju smanjenja broja radnih mijesta u europskoj teškoj industriji. I EU i pojedini drugi američki trgovinski partneri u Aziji, prije svih Kina, već su odgovorili na identičan način – uvođenjem carina na pojedine američke proizvode. Trumpova najava mogućeg uvođenja carina i na europske automobile još je više usložnila stanje i prijeti početkom stvarnog trgovinskog rata između dvaju prekoatlantskih saveznika, što može imati velike političke posljedice.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like