Merkel i u Gruziji potvrdila gradnju plinovoda „Sjeverni tok 2“

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je otputovala na mini-turneju po državama južng Kavkaza. U petak, 24. kolovoza, nastupajući pred studentima  u glavnom gruzijskom gradu Tbilisiju, izjavila je kako projekt plinovoda „Sjeverni tok 2“ Njemačku neće učiniti ovisnom o ruskom plinu.

Kancelarka je podsjetila kako se sada u Njemačkoj gradi i LNG terminal za ukapljeni plin, što je također alternativa ruskom plinu.

Plinovod „Sjeverni tok 2“ povezat će Rusiju i Njemačku dnom Baltičkog mora, a namjenjen je i kupcima u drugim državama EU. Njegova duljina iznosi više od 1,2 tisuću kilometara i njime će se isporučivati 55 milijardi m3 plina godišnje. U projektu, osim ruskog Gazproma, koji ima 51% udjela, sudjeluju i energetske tvrtke iz EU: Engie, Uniper, OMV, Shell i Wintershall.

Tvrtka izvođač – Nord Stream 2 polučila je dozvole za izgradnju plinovoda od Njemačke, Rusije, Finske i Švedske, dok Danska još razmišlja o svojoj konačnoj odluci. Međutim, vremena za razmišljanje ponestaje jer je uprava Nord Stream 2 nedavno izvijestila kako je već utvrđena nova ruta plinovoda koja bi zaobilazila danske teritorijalne vode u slučaju nužde, čime bi se duljina plinovoda produžila za neznatnih 50-ak kilometara, isto kao i planirani rokovi njegovog dovršetka.

Tom se plinovodu najviše protive Sjedinjene Države, potencirajući sigurnosne i geopolitičke razloge i rizike koje on sa sobom navodno nosi. Predsjednik Donald Trump otvoreno je kritizirao njemačku kancelarku Angelu Merkel i Njemačku zbog suradnje s Rusijom kroz taj projekt i kazao kako će Berlin plaćati novce za ruski plin, a pri tom tražiti američku zaštitu od Rusije.
Međutim, čini se da mu je kancelarka Merkel odlučila indirektno odgovoriti kako Njemačkoj zaštita od Rusije nije niti potrebna. Ona je u tu svrhu intenzivirala svoje susrete s ruskim čelnikomVladimirom Putinom ove godine: najprije u proljeće u ruskom Sočiju, a prije nekoliko dana u dvorcu kraj Berlina.

Merkel je, osim toga, danas u Tbilisiju izjavila  kako je nužno očuvati i tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu „i nakon početka eksploatacije Sjevernog toka 2“. Time je još jednom potvrdila ono što su ona i Putin dogovorili u Berlinu – „Sjeverni tok 2“ će se izgraditi, a tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu bit će moguć samo uz ekonomsku opravdanost i po tržišnim uvjetima (kako je to u Berlinu formulirao Vladimir Putin). Istodobno Njemačka upozorava Ukrajinu kako mora obnoviti svoj zastarjeli plinovodni sustav kako bi očuvala status perspektivnog tranzitera ruskog plina u EU nakon izgradnje „Sjevernog toka 2“. Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert izjavio je slijedeće: „Ukrajina mora učiniti korak naprijed u rekonstrukciji svog plinovodnog sustava, kako bi osigurala okvirne uvjete za dugoročan tranzit (ruskog plina). Njemačka „Sjeverni tok 2“ smatra ekonomskim projektom“.

Osim SAD-a, izgradnji plinovoda „Sjeverni tok 2“ protive se Poljska i Ukrajina, a svi oni zajedno prijete sankcijama investitorima tog projekta, dok, istodobno, čitav niz europskih država projekt podržava, ukazujući na njegovu gospodarsku korist.

U subotu će kancelarka Angela Merkel posjetiti Azerbajdžan, a u Bakuu će je osobno primiti predsjednik Ilham Alijev. Dvoje državnika razgovarat će o isporukama kaspijskog plina u Europu kroz Južni plinski koridor (TANAP+TAP).

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like