Merkel kao globalno riješenje zagovara porez na CO2

Njemačka kancelarka Angela Merkel održala je jučer govor na klimatskom sastanku u dvorcu Petersberg pored Bonna pred predstavnicima 40 zemalja, piše DW. Kancelarka je već 15 godina predvodnica među čelnicima u borbi protiv klimatskih promjena, a još davne 1994. je bila ministrica okoliša. Ipak, ovo joj je zadnji klimatski sastanak dok obnaša funkciju kancelarke. Naime, najavila je da se neće kandidirati na predstojećim izborima u rujnu.

“U interesu budućih generacija diljem svijeta, trebamo djelovati brzo i odlučno kako bi smanjili štetne posljedice klimatskih promjena.”- izjavila je Merkel. “Po mom mišljenju, bilo bi poželjno uvesti cijenu za CO2 na globalnoj razini i to bi trebalo činiti korak po korak.”. Kao primjer je navela Njemačku koja je od siječnja ove godine uvela porez industrijama grijanja i transporta od 30 eura po toni CO2.

Prijedlog CO2 poreza kao globalnog rješenja, došao je samo dan nakon što je Njemačka objavila još ambicioznije ciljeve za smanjenje stakleničkih plinova, Do 2030. su najavili redukciju od 65% u odnosu na 1990. S obzirom da su već smanjili 40%, cilj nije nedostižan. Ipak, valja naglasiti da CO2 nije jedini staklenički plin koji zadržava toplinu u atmosferi, pa ni mjerenje samo njega ne nudi potpunu sliku.

Sami porez na CO2 nije nova niti isključivo njemačka ideja. Kritičari tvrde da bi takvi porezi bili velik udarac za ekonomski razvoj i investicije. Osim toga, industrije bi preselile svoja postrojenja u države koje taj porez nemaju ili je manji. Osim toga, nameću pitanje tko i kako bi mjerio cijenu štete od CO2. Još jedan argument protiv jest da bi industrije podigle cijene zbog poreza, a skuplji život bi najviše pogodio generalnu populaciju, a ne vlasnike industrija.

Zagovornici poreza tvrde da je najefikasniji način smanjenja emisije plinova jer briga o okolišu nije na prvom mjestu za velike industrije, ali “udarac po džepu” jest. Kroz takav porez uračunala bi se i šteta za okoliš koja do sada nije uračunata u cijenu koju plaćamo. Tvrde da sadašnjim načinom života metaforički podižemo kredit s visokim kamatama koje će otplaćivati naši potomci. Uz novi porez dosadašnje fosilne navike industrije postale bi skuplje, pa bi energetski zahtjevne industrije potražile alternativnija i zelenija rješenja.
Komentari

komentar

You may also like