Merkel: naš veliki geostrateški interes je ulazak svih zemalja Zapadnog balkana u EU

Pristupanje niza zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji od velikog je geostrateškog interesa za EU, izjavila je u ponedjeljak, 13. rujna, njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu. 

Nakon svečanog dočeka u zračnoj luci, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić primio je njemačku kancelarku, a razgovaralo se iza zatvorenih vrata tj. bez nazočnosti medija. Nakon sastanka održana je medijska konferencija.

“Znam kako postoji mišljenje da proces (europskih integracija) ide sporo i da europska strana postavlja nove zahtjeve. Međutim, vidimo rezultate i napredak. Sve zemlje članice EU-a trebaju imati na umu da postoji veliki geostrateški interes za prijem svih ovih zemalja (Zapadnog Balkana) u EU”, rekla je Merkel.

Time, ako Merkeličine riječi stavimo u kontekst onoga što se njima stvarno želi reći, vidimo kako ona de facto odašilje poruku onim članicama Unije koje se protive članstvu pojedinih zemalja regije ili zahtijevaju striktnu provedbu svih preduvjeta od strane Beograda (tzv. standardne procedure koju moraju proći sve zemlje kandidati), da je to ipak od sekundarne važnosti, dok je prijam tih zemalja u EU (možda i pod svaku cijenu) sada primaran. Naravno, to ne znači da će je oni, kojima je ta poruka upućena, nužno i poslušati. Merkel je ipak državnica na odlasku, kako s funkcije koju obnaša tako i iz politike u cijelosti. Kakav će stav zauzeti budući kancelar/ka po pitanju Zapadnog Balkana ostaje tek za vidjeti. Osim toga Njemačka (i EU) su odavno u defanzivi na ovim prostorima gdje „kolo vode“ ipak puno jači globalni igrači – SAD i Rusija.

Merkel je nakon sastanka s Vučićem striktno navela kojih šest država regije smatra budućim članicama EU – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo, ali ipak kazala kako ove zemlje “imaju dug put da postanu članice Europske unije”, što je opet samo nastavak njenog dosadašnjeg pristupa ovoj regiji po pitanju pristupa u euro-integracije.

Osim toga, Merkel je jučer istaknula važnost Berlinskog procesa za situaciju s europskim integracijama Zapadnog Balkana. Ova diplomatska inicijativa pokrenuta je 2014. godine s ciljem jačanja gospodarskih aktivnosti EU u regiji i smanjenja međusobne ekonomske disproporcije.





Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je još 1. rujna kako pitanje pristupa Srbije Europskoj uniji ovisi o odnosima zemlje sa Kosovom.

Srbija je službeni status zemlje kandidata za pristupanje EU dobila 1. ožujka 2012. godine. U prosincu 2013. Vijeće EU odobrilo je odluku o početku pregovora o pristupanju Srbije toj organizaciji; u siječnju 2014. u Bruxellesu je održana prva međuvladina konferencija.

Zamjenica glasnogovornika njemačke vlade Martina Fitz izvijestila je ranije da će kancelarka Merkel posjetiti Srbiju i Albaniju 13. i 14. rujna, i da će se sastati s čelnicima Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.





 

Komentari

komentar

You may also like