Merkel nije uspjela formirati koaliciju. Pad eura

Neuspjeh njemačke kancelarke Angele Merkel u pregovorima oko formiranja vladajuće koalicije, koji su trebali biti okončani u nedjelju, 19. studenog, produžili su se i u noć na ponedjeljak. To je utjecalo na euro koji je na današnjem otvaranju tržišta oslabio prema američkom dolaru.

Predsjednik liberalne njemačke Slobodarske domokratske stranke (FDP), Christian Lindner, izjavio je, kako njegova stranka završava konzultacije jer se nije uspjelo postići dogovor. Angela Merkel je već najavila kako će o svemu izvjestiti predsjednika.

Sada postoje dvije mogućnosti: prvo, da Angela Merkel pokuša formirati vladu parlamentarne manjine, kojoj će u glasovanju u Bundestagu biti potrebni glasovi oporbenih zastupnika; ili, drugo, stranke će opet odlučiti nastaviti pregovore i odredit će se novi rok za obavljanje konzultacija. Međutim, pregovori su za sada ušli u „slijepu ulicu“, a to se ponajprje odražava na stabilnost eura.

Na azijskoj burzi euro je u odnosu na japanski jen dosegao dvomjesečni minimum. U odnosu na dolar, od prošlotjednog maksimuma, euro je u trenutku izgubio gotovo 1%.
Počinje „duža faza neizvjesnosti, nego li je to prvotno planirano“, izjavio je u ponedjeljak u Berlinu predsjednik Federalnog udruženja trgovinsko-industrijske komore (DIHK), dr. Erick Schweizer.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like