Merkel nudila do milijardu eura “pod stolom” Trumpovom SAD-u da ne uvodi sankcije Sjevernom toku 2

Njemačka vlada ponudila je Trumpovoj administraciji financijsku potporu do milijarde eura kako bi spriječila Washington da sankcionira projekt izgradnje kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2, otkriva dokument koji je u utorak objavila neprofitna organizacija.

Njemački ministar financija Olaf Scholz navodno je ponudio sredstva za uvoz američkog ukapljenog prirodnog plina u osobnom pismu svom tadašnjem američkom kolegi Steveu Mnuchinu.

Pismo je bilo datirano na 7. kolovoza 2020. i sadržalo je ponudu u priloženom “non-paperu”.

Sascha Mueller-Kraenner, izvršni direktor Njemačke organizacije za zaštitu okoliša (DUH), koja je objavila dokument, nazvao je to “skandalom” i “prljavim poslom na račun trećih strana”.

Prema tom dokumentu, njemačka vlada ponudila je ulaganje u razvoj LNG terminala u Wilhelmshavenu i Brunsbuettelu na njemačkoj obali Sjevernog mora.

Zauzvrat se od Sjedinjenih Država tražilo da dopusti “neometanu izgradnju i rad Sjevernog toka 2” – plinovoda koji preko Baltičkog mora treba udvostručiti isporuku prirodnog plina iz Rusije u Njemačku.





Ministarstvo financija u Berlinu nije odmah komentiralo slučaj iako je glasnogovornik rekao da je izjava u pripremi.

Izgradnja Sjevernog toka 2 bliži se kraju unatoč američkim sankcijama usmjerenih na plinovod i sve glasnijim pozivima Njemačkoj da odustane od projekta.

SAD i nekoliko europskih zemalja strahuju da će plinovod povećati europsku energetsku ovisnost o Rusiji, a kritike prema Rusiji dodatno rastu zbog postupanja Kremlja prema zatvorenom oporbenom aktivistu Alekseju Navaljnom i drugim političkim protivnicima, piše HINA.





Međutim, njemačka kancelarka Angela Merkel i vladajuća koalicija Kršćansko demokratske unije (CDU) i Socijaldemokratske stranke (SPD), više su puta poručili kako je projekt Sjeverni tok 2 isključivo ekonomski te da nema razloga za njegovo prekidanje.

Istog je mišljenja i novi predsjednik CDU-a Armin Laschet, koji figurira kao najvjerojatniji kancelar nakon izbora ove godine.

“Mislim da je to dno političke kulture kada se umjesto trezvene rasprave o nekom problemu pokušavaju nametnuti klišeji”, rekao je prošloga tjedna Laschet, referirajući se na zahtjeve za prekidanjem izgradnje Sjevernog toka 2 zbog slučaja Navaljni.

Na kritike Washingtona odgovorio je kazavši da SAD također kupuje naftu od Rusije i “ostalih zemalja koje ne spadaju u uzore kada su u pitanju slobode i ljudska prava”.

Komentari

komentar

You may also like