Merkel o poplavama: “Moramo ubrzati borbu protiv klimatskih promjena”

U katastrofalnim poplavama u Europi poginuli je do sada najmanje 197 ljudi. Najviše ih je umrlo u zapadnoj Njemačkoj (159), susjednoj Belgiji (36), te po jedna osoba u Italiji i Austriji. Nažalost, za očekivati je da će rasti broj umrlih jer policija ne može pronaći još oko 200 njih u Njemačkoj. Iako većina opasnosti u Njemačkoj jenjava, poplave su kasnije stigle do Austrije i sjeverne Italije gdje policija i službe i dalje rade na sanacijama i prevencijama.

Šteta se mjeri u stotinama milijuna, a dugoročno vjerojatno i više od milijardu eura. Njemački ministar financija Olaf Scholz (SPD) najavio je  brzu financijsku pomoći žrtvama poplave u iznosu većem od 300 milijuna eura. Armin Laschet, premijer teško pogođene savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija kazao je kako će “obnova trajati mjesecima, ako ne i godinama”, prenosi DW.

Kancelarka Angela Merkel vjerojatno nije očekivala ovako buran kraj svoje 15-godišnje kancelarske pozicije. Vidno potresena, jučer je obišla pogođena područja u drugoj saveznoj državi koja je pogođena, Falačkom Porajnju (njem. Rheinland-Pfalz). Obišla je mjesta Schuld i Adenau te je pričala sa stanovnicima i lokalnom upravom.

U obraćanju novinarima rekla je: “Njemački jezik jedva da ima izraze kojima se može opisati ova devastacija”. Stanje je prozvala “surealnim”, a scenu je nakon poplave je opisala kao “grad duhova”. Ipak, tvrdi da je “Njemačka jaka zemlja i odgovorit ćemo na ovu silu prirode kratkoročno, ali i srednjoročno i dugoročno- kroz politiku koja više uzima u obzir prirodu i klimu nego što smo to činili prošlih godina. Jedna poplava sama nije dovoljna da se dokažu klimatske promjene, ali ako gledamo na nepogode zadnjih godina i desetljeća, moramo zaključiti da su jednostavno češće i stoga moramo poduzeti veliki trud. Moramo  požuriti, moramo ubrzati borbu protiv klimatskih promjena”,  kazala je Merkel, a prenosi DW.

Inače, Angela Merkel je već 15 godina konstantna među svjetskim čelnicima u borbi protiv klimatskih promjena, a dio javnosti ju je prozvao “klimatska kancelarka”.

Znanstvenici su rekli da će im trebati tjedni da utvrde je li ova poplava rezultat klimatskih promjena. Ipak, klimatolozi i oceanografi godinama upozoravaju da će ekstremne vremenske nepogode na lokalnim područjima biti sve češće i da su direktna posljedica klimatskih promjena. Govore o češćim sušama, poplavama, uraganima, snažnim oborinama te rekordno niskim i rekordno visokim temperaturama. Konkretno, snažnije padaline u kratkom roku, što je i uzrokovalo ove poplave, rezultat su nekoliko promjena: veće temperature uzrokuju da više vode isparava, a toplija atmosfera može zadržati više vlage, pa su i oborine jače.





 

 

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like