Merkel: “Poljska i EU probleme trebaju rješavati razgovorom, a ne na sudovima”

Europska unija trebala bi rješavati svoja neslaganja međusobnim razgovorom, a ne sudskim odlukama, rekla je u petak njemačka kancelarka na odlasku, Angela Merkel, odgovarajući na pitanje o sporu EU-a s Poljskom glede vladavine prava, prenosi Reuters.

“Svi smo mi države članice Europske unije, što znači da nam je dužnost uvijek pokušati pronaći kompromis, bez odustajanja od naših načela, naravno”, rekla je Merkel novinarima nakon sastanka s belgijskim premijerom Alexandrom De Croom u Bruxellesu.

Poljski Ustavni sud presudio je prošli tjedan da su dijelovi zakona EU-a nekompatibilni s poljskim ustavom, potkopavajući središnji princip EU-a i potpirujući glasove da bi Poljska jednom mogla napustiti blok od 27 članica. Tisuće Poljaka tada je izašlo na ulice u znak potpore EU, a mediji su počeli pisati o mogućem pravnom “Polexitu”.

Poljska desničarska populistička vlada redovito se sukobljava s Europskom komisijom oko raznih pitanja: od LGBT prava do neovisnosti pravosuđa, zbog čega su se pokretali brojni slučajevi na Europskom sudu pravde.

“Mislim da je vrijeme za dubinski razgovor s poljskom vladom o tome kako prevladati probleme”, rekla je Merkel. “Potpuno je točno da s vremena na vrijeme o slučajevima treba odlučivati Europski sud pravde.”

No kancelarka na odlasku zabrinuta je brojem slučajeva koji završe na najvišem sudu EU. Belgijski premijer De Croo je rekao da se slaže s Merkel: “To bi mogao postati velik problem, ali mogli bismo spriječiti da postane veliki problem ako se angažiramo…Mislim da nas kritiziranje i upiranje prstom neće nikamo dovesti”, rekao je.
Nedavna anekta koju je provela tvrtka SW Research za poljski dnevnik Rzeczpospolita, pokazala je da bi 64,5% posto Poljaka i dalje glasalo za ulazak u EU, ako se ove godine održi referendum, dok se samo 16,2% posto protivi članstvu.

Komentari

komentar

You may also like