Merkel poziva EU da ne izolira Poljsku i pronađe kompromis

Angela Merkel, njemačka kancelarka na odlasku, pozvala je čelnike EU-a da postignu kompromis s poljskom desnom vladom nakon što je Varšava bila žestoko osuđena zbog propitivanja nadmoći europskog zakona, piše RT.

Govoreći na jučerašnjem sastanku čelnika EU-a u Strasbourgu, Angela Merkel, zalagala se za jedinstvo i kompromis, budući da su drugi europski čelnici tražili da Poljska bude kažnjena zbog poteza njihovog ustavnog suda koji je djelomično doveo u pitanje nadležnost Europskog suda.

Političarka veteranka, Merkel, upozorila je da razvučeni politički i pravni spor nikome neće koristiti. Iako su mnogi postajali sve frustriraniji neuspjelim pokušajima da uvjere Varšavu da promijeni način razmišljanja, Merkel je upozorila da se ne izolira Poljska. “Moramo pronaći načine i mogućnosti da se ponovno ujedinimo oko toga, jer kaskada pravnih sporova pred Europskim sudom pravde nije rješenje”, rekla je. Ipak, tvrdi da je “vladavina prava u srži Europske unije”.

Za Merkel, koju mnogi smatraju najutjecajnijom političarkom unutar EU, izlazak Poljske iz EU, tzv. “Polexit” ne bi bio pozitivan ishod za EU ili Njemačku. “Njemačka ne želi Polexit. Poljsko mjesto je usred Europe”, rekla je Merkel prema visokom diplomatskom izvoru, dodajući da izolacija Varšave neće riješiti problem.

Nisu se svi složili s pomirljivim tonom njemačke kancelarke. Belgijski premijer Alexander de Croo izjavio je da ako Poljska želi prednosti članstva u “klubu” EU -a, onda mora poštivati i “pravila kluba”. Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da je teško shvatiti kako bi se financiranje iz EU-a moglo nastaviti usmjeravati u Poljsku. “Moramo biti čvrsti”, dodao je nizozemski premijer. Francuska je bila jednako nepopustljiva, a francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je Poljsku da pronađe rješenje u skladu s načelima EU.

Poljska nacionalistička stranka Pravo i pravda često se prepirala s vrhom EU, posebno u vezi pravnog sustava, kao i oko prava LGBTQ zajednice. Ranije ovog mjeseca, varšavski ustavni sud presudio je da su dijelovi ugovora Europske unije nespojivi s poljskim zakonima i da bi nacionalni zakoni trebali imati prednost, podržavajući potez svog premijera Mateusza Morawieckog. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da se mora kazniti osporavanje vrhovne vladavine prava EU.





Komentari

komentar

You may also like