Merkel se nada trgovinskom sporazumu EU i SAD-a; pati europska teška industrija

U svom nastupu na zajedničkoj konferenciji za medije s američkim čelnikom Donaldom Trumpom, njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je nadu da će Europska unija i Sjedinjene Države čim prije uspjeti sklopiti trgovinski sporazum.

„Mi sada želimo da EU i SAD provedu snažnije pregovore,  čim je prije moguće. Kod nas postoji veliki interes za intenziviranje naše trgovine. Mislim kako mi možemo pornaći riješenje“, izjavila je njemačka kancelarka na zajedničkom brifingu s Donaldom Trumpom.

Podsjećamo: dvije su strane krenule stramputicom u međusobnim gospodarskim odnosima nakon što je Trump u ožujku prošle godine uveo carine na uvoz europskog čelika i aluminija od 25 odnosno 10%, pod krinkom zaštite američkih nacionalnih interesa. Nakon toga Europska komisija je odgovorila ograničenjima na isporuke 26 katagorija proizvoda od čelika u SAD na rok od tri godine.

Europska teška industrija, prije svega ona povezana s proizvodnjom čelika, trpi značajne posljedice zbog oštrog pogoršanja perspektive svoga poslovanja, o čemu su u zajedničkom pismu izvijestili i top-menadžeri 45 tvrtki koje čine 90% europske proizvodnje čelika. Među njima su i tvrtke  ArcelorMittal, ThyssenKrupp, Tata Steel i Acerinox.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like