Merkel spriječila sukob Grčke i Turske: Grci pozdravljaju tursku odluku o povlačenju

Njemačka agencija DPA jučer je izvijestila kako je smanjenje napetosti u Istočnom Sredozemlju rezultat posredničke uloge njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je prošloga tjedna obavila telefonske razgovore s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i grčkim premijerom Kyriakosom  Mitsotakisom.

Grčka pozdravlja tursku odluku o zaustavljanju geoloških istraživanja u zoni grčkih otoka u Sredozemnom moru, koja su posljednjih tjedana dovela do naglog zaoštravanja odnosa između dviju članica NATO saveza. Jučer su izvori iz grčkog Ministarstva obrane javili kako je većina turskih vojnih brodova napustila zonu južno od otoka Krete, kao i da su grčke pomorske snage povukle dio svoga brodovlja u njihova bazna sidrišta.

Međutim, analitičari upozoravaju kako još nije došlo do postizanja dugoročnog rješenja sporova između dviju strana, koji prošloga tjedna umalo nije doveo do oružanog sukoba,

Atena ustrajava na pravu koja proizlaze iz proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, u kojem Turska nastoji provoditi svoja geološka istraživanja s ciljem pronalaska nafte i plina. Ankara se sa svoje strane poziva na uvjete 27. studenog 2019.g. svog potpisanog sporazuma s od UN-a priznatom libijskom vladom u Tripoliju,  kojim su oni regulirali međusobne morske granice na Sredozemnom moru. Taj sporazum, međutim, ništavnim smatra libijski parlament smješten na istoku te zemlje, kao i Grčka, Cipar, Izrael i Egipat.

Sredinom srpnja grčki šef diplomacije pozvao je EU na pripremu gospodarskih sankcija protiv Turske ako ona ne prestane s istraživačkim radovima u grčkom isključivom gospodarskom pojasu. Grčku inicijativu, osim Cipra, podupire i Francuska. Turska odbacuje takve pritiske i poziva Grčku na rješavanje spornih pitanja na bilateralnoj osnovi, ne koristeći EU kao instrument pritiska.

Nova napetost u Istočnom Sredozemlju između Grčke i Turske





Komentari

komentar





You may also like