Merkel tvrdi da se trajni mir u Europi može postići samo uz sudjelovanje Rusije

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je izjavila da Europa može postići trajni mir samo uz sudjelovanje Rusije, prenosi Tass.

Merkel, koja je bila kancelarka od 2005. do 2021. godine, izjavila je to na svečanosti posvećenoj 77. godišnjici lista Suddeutsche Zeitung u Münchenu.

Kazala je da će Hladni rat trajati sve dok se uz pomoć Rusije ne postigne trajni mir, prenosi dpa. Bivša kancelarka rekla je da su događaji u Ukrajini “prekretnica” i upozorila da izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina treba shvatiti vrlo ozbiljno. “Svima nam se snažno savjetuje da ove riječi shvatimo ozbiljno, umjesto da ih klasificiramo kao blef od samog početka”, rekla je Merkel.

Izgleda da se s bivšom njemačkom kancelarkom ne slažu čelnici Europske unije i njihovi susjedi koji su se u četvrtak sastali kako bi, između ostalog, razgovarali o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Simboličan sastanak na vrhu naglasio je izolaciju Moskve, piše Reuters.

Skup u Pragu bio je inauguracijski sastanak Europske političke zajednice (EPC), ideje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koja na ravnopravnoj osnovi okuplja 27 država članica EU-a i 17 drugih europskih zemalja. Sastanak u drevnom kompleksu Praškog dvorca bio je veliki znak solidarnosti za kontinent zaglibljen u višestrukim krizama – od sigurnosnih posljedica rata u Ukrajini do energetske krize i prijeteće recesije koja je raspršila nade u snažan oporavak od pandemije.

“Vrlo smo jasno pokazali jedinstvo 44 europska čelnika u osudi ruske agresije i izražavanju potpore Ukrajini”, rekao je Macron na konferenciji za novinare nakon summita. Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je: “Ovaj summit potvrđuje da je Rusija u potpunoj izolaciji.” Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, obraćajući se skupu putem video veze, pozvao je čelnike da novu političku zajednicu pretvore u “Europsku zajednicu mira”. “Neka današnji dan bude početna točka. Točka s koje će Europa i cijeli slobodni svijet krenuti prema zajamčenom miru za sve nas. To je moguće”, rekao je, pozivajući čelnike da “sve moguće snage Europe usmjere na okončanje rata.”





Čelnici 44 europske zemlje na prvom samitu Europske političke zajednice

 





Komentari

komentar

You may also like