Merkel u problemima pred izbore: Tri zastupnika odstupila zbog korupcije

Vladajuća Kršćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel suočava se s problemima uoči važnih regionalnih izbora u dvije savezne zemlje, koji se održavaju u nedjelju.

Naime, dvoje članova kluba zastupnika CDU/CSU u Bundestagu podnijelo je ostavku zbog potencijalne korupcije oko nabave maski, dok je jedan podnio ostavku zbog primanja financijskih sredstava od Azerbajdžana kako bi promovirao tu zemlju.

U nedjelju se održavaju iznimno važni izbori – u državi Baden-Württemberg, sjedištu velikog dijela moćne automobilske industrije, te u Falačkom Porajnju.

Izbori se smatraju “preludijem” u izbore na saveznoj razini 26. rujna, a na njima se nastoji učvrstiti novi čelnik CDU-a Armin Laschet. Podsjetimo, Angela Merkel odstupila je s mjesta čelnice CDU-a krajem 2018., a ubrzo ju je naslijedila Annegret Kramp Karrenbauer, trenutna ministrica obrane, koja je kasnije odstupila zbog relativnog pada rejtinga stranke. Novi čelnik Armin Laschet mora se afirmirati kao uspješan čelnik stranke kako bi, između ostalog, postao kandidat za kancelara CDU-a/CSU-a na izborima. Sestrinska, bavarska Kršćansko socijalna unija (CSU), traži da njen popularni čelnik Markus Söder bude kandidat za kancelara, što ranije nije bio slučaj. CSU djeluje jedino u Bavarskoj, gdje ne postoji CDU, dok CDU djeluje u ostatku Njemačke.

Zastupnik u Bundestagu Mark Hauptman kazao je za Die Welt kako smatra da nije pogriješio, ali je podnio ostavku kako bi zaštitio zaručnicu i djecu od pritiska javnosti, prenosi Politico.

Naime, u srijedu je objavio Der Spiegel da je azerbajdžansko veleposlanstvo u Berlinu platilo Haputmanu 16, 774 eura za oglašavanje “šoping vikenda” u Bakuu, u lokalnim tirinškim novinama.





Također CDU-ov Nikolas Löbel priznao je prošloga tjedna da je bio uključen u biznis oko nabave maski te da je njegova tvrtka zaradila od toga oko 250 tisuća eura, nakon čega je odstupio kao parlamentarac te je napustio CDU.

Georg Nüßlein je pak napustio CSU zbog korupcijske istrage, iako tvrdi da je nevin. On je, navodno, primio 660 tisuća eura kao posrednim između tvrtki za nabavu maski i vlade.

Komentari

komentar





You may also like