Merkel upozorila na najveću opasnost po njemačko gospodarstvo

I dok diljem Europske unije stanovnici  muku muče kako pronaći bilo kakav posao, a kamo li onaj u svojoj struci, Njemačka, čini se, ima posve druge brige. Naime, prema informacijama medija Yahoo! Finance, njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na kritični nedostatak kvalificirane radne snage, koji ugrožava njemačke tvrtke i budućnost zemlje kao prostora za vođenje biznisa.

„Mi znamo da mnogi sektori i tvornice traže kvalificirane radnike“, izjavila je njemačka kancelarka, navodeći kako je 2,5 milijuna ljudi iz drugih članica EU, koji također rade u Njemačkoj, nedostatno da bi popunilo nedostatak radne snage. „Zato je vrlo važno i dalje tražiti kvalificirane radnike“, naglasila je kancelarka Merkel.

„Moramo uložiti sve sile za privlačenje dostatnog broja stručnjaka, jer, uprotivnom, tvrtke će početi migrirati, a mi to, naravno, ne želimo“, kazala je Angela Merkel.

Prema nedavnom istraživanju njemačke gospodarske komore, utvrđeno je kako je 56% tvrtki nedostatak kvalificirane radne snage nazvalo najvećim rizikom za svoje poslovanje.

Jedno od pitanja, koje razmatra njemačka vlada, je – kako ubrzati podnošenje ponuda i proces polučenja viza za radnike koji žele doći u Njemačku.

Pema posljednjim podacima Eurostata, u listopadu je nezaposlenost u Njemačkoj iznosila 3,1%, što je jedan od najnižih pokazatelja u Europi.





Komentari

komentar

You may also like