Merkel vrši pritisak na Putina da djeluje u sporu između Poljske i Bjelorusije

U današnjem telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, njemačka kancelarka na odlasku s te pozicije, Angela Merkel osudila je bjeloruski režim zbog “instrumentalizacije migranata” i prozvala to nehumanim i neprihvatljivim. Također je zatražila od ruskog čelnika da djeluje po tom pitanju, rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert, a prenosi DW.

Prema priopćenju iz Kremlja, Putin je predložio da se o tim pitanjima raspravlja putem “izravnog kontakta između država članica EU i Minska”. Ipak, Merkel i Putin su dogovorili nastavak razgovora o toj temi. Naime, Moskva ima veliki kulturni, ekonomski, vojni i politički utjecaj nad Minskom, a Savez/Unija u kojoj se nalaze Rusije i Bjelorusije sve je čvršći. Dio analitičara tvrdi da Bjelorusija gubi autonomiju pod Rusijom jer trenutno nije u dobroj poziciji zbog čega Lukašenko ima manju pregovaračku moć.

Ovaj telefonski razgovor Putin-Merkel stiže kao reakcija na sukob između Poljske i Bjelorusije zbog migrantske krize na granicama koja, iako traje tjednima, zadnja 3 dana ulazi u vrlo problematičnu fazu s velikim skupinama migranata zaglavljenih na granici i uz sve niže temperature.

Dužnosnici EU to vide kao koordiniran “hibridni napad” na blok koji su organizirali bjeloruski moćnik Aleksandar Lukašenko i njegov režim u znak odmazde na sankcije. Poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio je u utorak navečer Putina da je pravi “mozak” krize. I Rusija i Bjelorusija su negirale ove optužbe.

Komentari

komentar





You may also like