Microsoft izvijestio o ruskim hakerskim napadima pred izbore za Kongres

Američki informatički div Microsoft tvrdi kako je zabilježio nove pokušaje ruskih hakera za utjecanje na izbore za američki Kongres (održavaju se u studenom ove godine). Ta je informacija objavljena na njihovom web sajtu.

Prošli tjedan Microsoftov odjel Microsoft Digital Crimes Unit izvršio je sudski nalog o predaji nadzora nad šest domena, osnovanim s „grupom, tijesno povezanom s ruskom vladom“. Ta grupa poznata je pod nazivom Strontium, Fancy Bear i APT28.

Prema podacima tvrtke, hakeri su osnivali sajtove i URL-adrese, vrlo slične web stranicama „potencijalnih žrtava“. Npr. neke od njih imitirale su sajt Senata, druge – Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), u čije vijeće direktora ulazi nekoliko senatora.

„Nas zabrinjavaju ta i druga nastojanja za stvaranje prijetnji sigurnosti po široki krug osoba, povezanih s američkim političkim strankama uoči izbora 2018. godine. Općenito, čitava ta priča ukazuje na ono što smo mi vidjeli u vrijeme izbora 2016. godine u SAD-u i 2017. g. u Francuskoj“, navodi se u priopćenju tvrtke.

Podsjećamo: već je ranije posebni istražitelj Robert Mueller, koji istražuje „miješanje Rusije“ u izbore za američkog predsjednika, izjavio, kako je Strontium sudjelovao u napadu na mailove Hillary Clinton – tadašnje glavne suparnice Donalda Trumpa, ali nikakvih konkretnih dokaza u tom smislu nije predočio. 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like