Microsoft: Rusija izvodi kibernetičke napade na ukrajinske saveznike

Hakeri ruske vlade proveli su više kibernetičkih špijunskih operacija nad zemljama saveznicama Ukrajine od početka invazije Moskve na tu zemlju u veljači, navodi Microsoft u izvješću u srijedu, a prenosi Reuters.

“Kibernetički aspekti trenutačnog rata protežu se daleko izvan Ukrajine i odražavaju jedinstvenu prirodu kibernetičkog prostora”, rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith u izvješću.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar. Moskva je u prošlosti poricala provođenje inozemnih misija kibernetičke špijunaže, rekavši da je to “u suprotnosti s načelima ruske vanjske politike”. Istraživači su već od početka sukoba pratili niz destruktivnih kibernetičkih napada na ukrajinske entitete do hakerskih grupa koje podržava ruska država.

U izvješću Microsofta navodi se da su istraživači otkrili da su 128 organizacija u 42 zemlje izvan Ukrajine također bile na meti istih grupa u prikrivenim akcijama hakiranja. Izvan Ukrajine, Sjedinjene Američke Države bile su zemlja koja je najviše ciljana takvim pokušajima upada, navodi se u izvješću, ali su pogođene i zemlje članice vojnog saveza NATO – koji je pružio kritičnu potporu Ukrajini usred sukoba. To uključuje organizacije sa sjedištem u Danskoj, Latviji, Litvi, Norveškoj i Poljskoj, kao i Finskoj i Švedskoj, zemljama koje su izrazile želju da se pridruže NATO savezu. “Čini se da su meta uglavnom bile vlade, iako su također uključivale think tankove, humanitarne skupine i pružatelje kritične infrastrukture”, navodi se u izvješću. Microsoft je rekao da je hakiranje protiv saveznika bilo uspješno u oko 30% slučaja i da je u nekim slučajevima dovelo do krađe podataka.

Stručnjaci za vanjsku politiku kažu kako se boje da će ruska kombinirana strategija kinetičkog i kibernetičkog ratovanja protiv Ukrajine postati model za buduće sukobe. U ranijem izvješću Microsoft je naznačio da su kibernetički napadi – koji su uključivali zlonamjerne softvere za brisanje podataka – postavili temelje za vojne misije u Ukrajini. Najnovije istraživanje navodi šest incidenata od invazije kada se činilo da su kibernetički napadi na mete u Ukrajini prethodili vojnim napadima. U jednom se navodi da su ruski hakeri pokušali provaliti računalnu mrežu ukrajinske nuklearne elektrane dan prije nego što je ruska vojska zauzela najveće postrojenje te tvrtke.

Rusija naziva invaziju “specijalnom operacijom” za iskorjenjivanje “nacista”. Kijev i Zapad to nazivaju neutemeljenim opravdanjem za rat kojim bi se izbrisao identitet Ukrajine kao zasebne nacije.





Kijev tvrdi da Rusija želi uništiti ukrajinsku državnost i naciju

 





Komentari

komentar

You may also like