Migrantska kriza na granici Poljske i Bjelorusije: umrlo pet migranata

Iračanin koji je htio ući u Poljsku iz Bjelorusije umro je u blizini granice, objavili su danas iz poljske granične policije, a prenosi AP.

S ovom smrti, broj fatalnih nesretnih slučaja se popeo na pet u proteklih sedam dana. Naime, migranti, uglavnom iz Iraka i Afganistana, pokušavaju iz Bjelorusije ući u EU kroz gustu šumu i močvarno područje. S obzirom da ulazimo u hladniji dio godine, temperature noću, izgubljenost migranata kao i vlaga utječu na pothlađivanje i iscrpljenost.

Sve teže stanje nereguliranih migracija privuklo je pažnju dvije agencije UN-a koje su zatražile su pristup tražiteljima azila koji se nalaze na granici Bjelorusije s Poljskom i Litvom. Povjerenica EU-a za unutarnje poslove Ylva Johansson uskoro planiraju posjet kako bi procijenili stanje na granici.

Poljska vlada inzistira na tome da joj je glavni zadatak čuvati granice EU, a za krizu optužuje bjelorusku vladu za koju tvrde da namjerno organiziraju i potiču ilegalne migracije zbog osvete prema Europskoj uniji.

Poljska i Litva uvele su izvanredno stanje i kontrolne točke duž graniceduž granice s Bjelorusijom. Prelazak na većini graničnih prijelaza je sada zabranjen bilo kome osim graničarima, vojsci i sigurnosnim službama. Također, Poljske i Litva grade ograde od bodljikave žice. 

Poljska granična straža zabilježila je u kolovozu više od 3500 pokušaja ilegalnog prelaska granice iz Bjelorusije. Ovog mjeseca je još gore, pa je tako od početka rujna zabilježeno više od 5000 pokušaja, piše Reuters.





Komentari

komentar

You may also like