Mijanmar: nakon 4 dana borbe vojna vlast osvojila pobunjenički grad

U Mijanmaru već 4 mjeseca traju sukobi između vojne diktature pod vodstvom generala i pobunjenika koji stoje iza svrgnute demokratske vlade.

U sukobima je do sada stradalo više od 790 ljudi, prema izvješću udruge za zaštitu političkih zatvorenika AAPP. Iako su prosvjedi u gradovima započeli transparentima, zviždaljkama i štrajkovima,  sukobi su sada češće vojnog karaktera i odvijaju se izvan najvećih gradova. Naime, mnoge etničke frakcije se grupiraju u novooformljene pokrete paravojne formacije i pružaju otpor s, još uvijek, tehnološki slabim oružjima. To se događa posebno na sjeveru i zapadu države.

Najveći takav sukob je oko grada planinskog grada Mindat na istoku zemlje u pokrajini Chin, piše Reuters. Prema navodima svjedoka, svi muškarci grada, koji ima oko 45 tisuća stanovnika, su pružali 4 dana dobro organiziran i hrabar otpor.

Tražili su puštanje iz zatvora za šest svojih sugrađana. Vojska, ne da nije oslobodila zatočenike, već je poslala vojni konvoj prema gradu. Pobunjenici, okupljeni pod nazivom Obrambene snage regije Chin (Chinland Defence Force), izvršili su zasjedu za vojne kamione mnogo prije dolaska do njihovog grada, izvještava MyanmarNow. Tada su zatočili 20 vojnika koji su pušteni u zamjenu za njihova 6 sugrađana, što je i bio prvotni zahtjev.

Uslijedila su 4 dana borbe koja ima gerilske i urbane elemente. Otpor je popustio i vojska je osvojila grad tek nakon teške paljbe artiljerije i helikopterskih napada. Prema lokalnim izvještajima, u gradu su ostale samo žene i djeca, a svi muškarci su pobjegli u šumu iz koje će nastaviti pružati otpor. Većina su naoružani oružjem kućne izrade ili lovačkim puškama.

Televizijski program Myawaddy, kontroliran od vojske, o ovom sukobu izvijestio je kako je oko 1000 “beskrupuloznih ljudi” napalo vojsku malim puškama i bombama kućne izrade. Vojska je rekla kako je nekoliko vojnika poginulo i nestalo. Myanmar Now iznio je brojku od “najmanje 30” režimskih vojnika koji su stradali u opsadi grada.





Komentari

komentar

You may also like