Mike Pence: kriza u Venezueli može se riješiti mirnim putom

Nakon što je u petak američki čelnik Donald Trump najavio moguću američku vojnu intervenciju u Venezueli i izazvao osude država regije, potpredsjednik SAD-a, Mike Pence, izjavio je danas, kako katastrofalno stanje u toj zemlji može biti riješeno mirnim putom, piše Reuters.

Neočekivana Trumpova izjava, kako vojna intervencija predstavlja jedan od načina riješenja venezuelanske krize, izazvala je oštru osudu u Peruu, Kolumbiji i Meksiku, neovisno, što su baš te države najveći regionalni kritičari vlade Nicolasa Madura u Caracasu.

„Imamo puno varjanti za Venezuelu, ali predsjednik također ostaje uvjeren, kako radeći zajedno s našim saveznicima u čitavoj Južnoj Americi, možemo postići mirno riješenje“, kazao je Mike Pence iz Kolumbije, gdje se nalazi u službenom posjetu.

U pomirljivijem tonu od svoga šefa, potpredsjednik Pence je izjavio kako SAD namjerava podupirati slobodne narode u svojoj sferi, sve dok venezuelanski narod ne dobije demokraciju.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos, izjavio je u vrijeme zajedničke konferencije za novinare, kako vojnu intervenciju ne treba niti razmatrati. Međutim, obojica državnih dužnosnika raspravljali su o mogućim daljnjim sankcijama protiv te socijalističke države.

„Predsjednik Santos i ja podrobno smo razmotrili dodatne korake koje bi bilo moguće poduzeti za daljnji gospodarski pritisak na režim u Venezueli“, izjavio je Mike Pence, dodavši, kako „ SAD razmatra puni spektar dodatnih gospodarskih sankcija“.





Mnogi promatrači smatraju kako ratoborne izjave američkog predsjednika mogu spasiti čelnika Venezuele Nicolasa Madura, koji već dugo vremena otvoreno ukazuje na ugrozu od američke agresije i na taj način opravdava svoju politiku zbog koje je propalo venezuelansko gospodarstvo.
 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like