Mike Pence: „miješanje“ Rusije u SAD blijedi u odnosu na ono kinesko

Američki Bloomberg prenio je riječi potpredsjednika SAD-a Mike Pencea, izrečene u četvrtak, 4. listopada, u govoru u NVO Hudson Institute, prema kojima ruska „nastojanja miješanja“ u stvari SAD-a blijede u usporedbi s onim što radi Kina.

Pence je izjavio kako je Peking mobilizirao „tajne agente za utjecaj“ i koristi propagandu kako bi promijenio percepciju kineske politike od strane Amerikanaca. Kina koristi „dugotrajnu diplomaciju“ za širenje svog utjecaja. Prema podacima američkih tajnih službi, Peking za svoje interese namjerava iskoristiti bilo koja proturječja između saveznih i lokalnih vlasti u Washingtonu. Pence također smatra kako Kina nastoji utjecati na poduzetnike, kako bi oni osudili američku trgovinsku politiku. „U jednom od nedavnih primjera oni su prijetili jednoj važnoj američkoj korporaciji, da će joj ukinuti licence ukoliko ona ne počme istupati protiv politike naše administracije“, navodi se u tekstu koji prenosi riječi američkog potpredsjednika.

Mike Pence obratio je pozornost i na nedavni incident u Južnokineskom moru, kada je kineski vojni brod prošao na svega 40 metara od američkog razarača Decatur, primoravši ga na naglu promjenu smijera kako bi izbjegao sudar. Kinesko Ministarstvo obrane nakon incidenta je objavilo kako je američki razarač protuzakonito ušao u sporne vode uz otočje Nansha (Spratly), koje Kina smatra svojim teritorijem, nakon čega ga je kineski brod upozorio da mora napustiti taj akvatorij.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like