Milanović: BiH ne može ispuniti uvjete za status kandidata EU-a

Bosna i Hercegovina ne može ispuniti uvjete za status kandidata Europske unije i krši ih svaki dan, rekao je predsjednik Zoran Milanović u četvrtak i ponovno se obrušio na premijera Andreja Plenkovića koji se suprotstavio Bruxellesu u pitanju isporuke nafte Srbiji, ali je to propustio učiniti za Hrvate u BiH., izvještava Hina.

Europska komisija predložila je u srijedu da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status uz uvjet da poduzme niz reformi i nekoliko zakona u području sudstva, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja. “Status kandidata kao simboličko ohrabrenje BiH – da, ali jedan dio političkog Sarajeva aktivno uz suradnju međunarodne zajednice radi na rasturanju Hrvata”, rekao je Milanović. BiH “ne može” ispuniti uvjete da dobije status kandidata “jer krši ih svaki dan”, rekao je.

Promjene izbornog zakona koje je Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt donio zakašnjele su i nedovoljne, rekao je Milanović. Provedenim izmjenama Schmidt nije onemogućio da se bošnjačkim glasovima u Podrinju biraju hrvatski predstavnici ni da se ponovno bošnjačkim glasovima izabere hrvatski član predsjedništva BiH Ivo Komšić kojega tamošnji Hrvati ne prihvaćaju, rekao je hrvatski predsjednik.

Podsjetio je da se on “ali stvarno prvi” zalagao za to da BiH dobije kandidatski status kada je predložio da se na Europskom vijeću blokira kandidatura za Ukrajinu i Moldaviju, ako BiH nije u istom paketu. Premijer takvu sugestiju nije prihvatio i nije tada “išao protiv struje” kako bi pomogao svom narodu u BiH, ali u slučaju Srbije Plenković je pokazao da “itekako može biti ‘dasa’ u EU”, rekao je. Taj primjer naftovoda sa Srbijom “zoran je dokaz” da Hrvatska kao članica EU-a može sudjelovati u donošenju odluka, rekao je Milanović .

“Vidjet ćemo kako će se ponijeti vlada kada se bude za mjesec dana odlučivalo o sustavu Althea”, kazao je nadalje o vojnoj misiji EU u BiH u kojoj je ocijenjeno da hrvatski vojnici ne mogu sudjelovati “jer je to netko tamo smislio u Bruxellesu”.

Meloni neće dugo trajati





O izborima u BiH i ponovnom prebrojavanju glasova za izbor predsjednika srpskog entiteta na kojima Milorad Dodik imao oko 30 000 više glasova, rekao je da je taj političar zapravo “najprihvatljiviji za Hrvatsku i Hrvate”. Ocijenio je da se Dodik nekome “vani” zamjerio i sada se gura kandidatkinja Jelena Trivić koja govori “monumentalne gluposti” pa zapitao “kome je u je u interesu da se stvara kaos”.

Milanović se osvrnuo i na izbornu pobjedu stranke krajnje desnice Giorgie Meloni koja će postati nova premijerka Italije. Smatra da njezin uspjeh neće potrajati kao što nije potrajao visoki rejting čelnika krajnje desne stranke “Liga” Mattea Salvinija iako je on tada imao mnogo više glasova nego ona. Pritom je spomenuo izjave Giorgie Meloni o talijanskom pravu na hrvatske regije Istru i Dalmaciju koje je ona izrekla u prošlosti.

Europska komisija predlaže status kandidata za Bosnu i Hercegovinu





Komentari

komentar

You may also like