Milanović na obljetnici VRO „Bljesak”: Hrvatska vojska je zaustavila rat, a ne američko bombardiranje

naslovna foto: www.udruga2gbr-gromovi.hr, izvor: Vojna povijest

Državni vrh Republike Hrvatske, u nedjelju, 1. svibnja, odao je počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak, započetoj na današnji dan 1995. godine. Središnje obilježavanje, kao i uvijek u takvim prigodama, održano je Okučanima.

Ovom operacijom združenih snaga, u manje od 32 sata oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca oslobodilo je zapadnu Slavoniju, preciznije oko 600 kvadratnih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija od strane paravojnih srpskih snaga i postrojbi JNA. Time je nakon četiri godine ponovo uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac, kao i željezničkom prugom od Zagrebe prema istočnoj Slavoniji.

U operaciji Bljesak poginuo je ili preminuo od ranjavanja 51 hrvatski branitelj, a njih su se okupljeni prisjetili na spomen-obilježju „Kristalna kocka vedrine“. U spomen na njih preletjela su i dva borbena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21.

Svečanost je počela podnošenjem prijavka predsjedniku Republike, a potom je na spomen obilježje prvi vijenac položilo izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovali operaciji. Pročitana su i imena poginulih, a molitvu za njih predvodio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Bljesak je, naglasio je predsjednik Republike Zoran Milanović, bio velika pobjeda Hrvatske vojske, jedna u nizu onih koje su uslijedile nakon pokušaja uništenja Vukovara krajem 1991.





“Prvim operacijama oslobođenja zapadne Slavonije, s malo vojnika i još manje opreme i streljiva u uvjetima međunarodne izolacije i tada nepriznanja, embarga na oružje, dakle ne može gore, Hrvatska vojska je preuzela inicijativu i nije je gubila do pobjede na kraju u Oluji i operacijama Maestral i Južni potez gdje su do listopada i u listopadu 1995. ginuli hrvatski zapovjednici i vojnici”, podsjetio je.

Naglasio je i kako je Hrvatska vojska od kraja 1991. preko Bljeska, Oluje, Maestrala i Južnog poteza bila u inicijativi i slavno završila rat. “Sam kraj rata Hrvatsku je koštao žrtava zbog političkih projekata drugih država, SAD-a prije svega”, ustvrdio je.

Dodao je i kako je dolazak Hrvatske vojske do Manjače zaustavio rat u BiH, “a ne američko bombardiranje i konačno neformalna kapitulacija bosanskih Srba, Mladića i Karadžića, pristanak na pregovore i deblokada Sarajeva”.





“Nisam za ideologizaciju povijesti, smatram da je opasna, ali to djecu treba učiti, to su činjenice, poručio je Milanović, iskazavši slavu i čast onima koji su ovdje poginuli, njih preko 50 koji su bili na domak slobode i pobjede, a nisu je dočekali.

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je kako je „važno da sve generacije znaju što se (u Okučanima) događalo u 90-ima i u tim operacijama koje su u iznimno kratkom roku oslobodilo ovo područje“. „Želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima na svemu što su dali Hrvatskoj. Mi smo u ovih nekoliko godina, uz ovaj spomenik, učinili sve da pokušamo popuniti sve one praznine i ispraviti nepravdu, kada je riječ o pravima branitelja. Hvala ministru (Tomi) Medvedu koji to radi na uključiv način. Politika naše vlade je jačanje domovinske sigurnosti i to se vidi u proračunu. Vidimo koliko je sigurnost bitna u vrijeme brutalne ruske agresije u Ukrajini“, kazao je hrvatski premijer.

 

 

Komentari

komentar

You may also like