Milanović tvrdi Hrvatskoj ne treba protuzračni sustav Patriot: “Raketira li nas Hezbolah svaki dan?”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na presici koju je održao na Pantovčaku pozvao je sve koji imaju saznanja iz istrage o letjelici koja je pala u Zagrebu da o tome šute, istaknuo je da nema opasnosti za hrvatske građane te poručio da Hrvatska hitno mora početi graditi, odnosno više ulagati u sustav protuzračne obrane, prenosi HINA.

Naime, ideja da bi Hrvatska mogla u svoju obranu uvrstiti jedan od ponajboljih (i vrlo skupi) američki sustav Patriot, nije pala iz “vedrog neba”. Delegacija hrvatskog ministarstva obrane idući tjedan putuje u Washington. Zahtijevat će da američka vojska u Hrvatskoj privremeno razmjesti Patriot, piše jučer Jutarnji list.

No, čini se da Milanović jest za bolju protuzračnu obranu, ali ne i sustav Patriot. “Ma kakav Patriot. Ljudi koje ste odbili kad su nam davali poklon bi sad da poklone Patriot. Tko će raditi na Patriotima? Kondukteri ZET-a, vi, ja? I što će nam Patriot? Raketira li nas Hezbolah svaki dan?” upitao je.

Potom je konkretno spomenuo premijera Plenkovića. “Plenković sad igra nekakvu svoju igricu, ali ako u tome uspije, svaka čast. Ako to dobije besplatno. Znate koliko to vremena i novca iziskuje? Neka se vrati s nosačem aviona, mi smo ipak pomorska država. Ako će netko dobiti Patriote, a vjerojatno neće, to će dobiti države na prvoj crti, a ne Hrvatska na trećoj crti. Nije ušlo u priopćenje da je stanje nezadovoljavajuće, a sad ideš po Patriote. Ma nemoj”, rekao je Milanović.

Patriot je sustav koji u sebi ima integrirane radarske sustave i sustav obaranje projektila i zrakoplova. Originalno u službi od sredine 80-tih, bio je namijenjen za obaranje zrakoplova, dok su modernije inačice više “specijalizirane” za obaranje projektila. Patriot sustavi prodani su Nizozemskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Japanu, Izraelu, Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Tajvanu, Grčkoj, Španjolskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Rumunjskoj i Švedskoj. Riječ je o mobilnom sustavu. Novija verzija PAC-3 manjeg je dometa od prethodnih, a domet djelovanja je oko 35 km, ali projektili koji prate i obaraju neprijateljske leteće objekte lete brzinom od preko 4 Macha, a skida neprijateljske mete do visine od čeka 24 000 m. I Poljska i Rumunjska, zemlje na istočnom krilu NATO saveza, već posjeduju te sustave, a Poljska je prošlog tjedna dobila dodatna dva komada.

Komentari

komentar





You may also like