Militanti iz Afganistana i Bliskog istoka sudjelovali su u neredima u Kazahstanu, kaže predsjednik

Strani militanti, uglavnom iz zemalja srednje Azije, uključujući Afganistan i druge zemlje Bliskog istoka, sudjelovali su u nedavnim masovnim neredima u Kazahstanu, rekao je kazahstanski predsjednik Kasim Tokajev u razgovoru s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom održanom putem video poziva jučer, piše TASS.

“Ne sumnjam da je ovo bio teroristički napad”, rekao je Tokayev u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama kazahstanskog predsjedničkog ureda. “Ovo je bio dobro organiziran i pripremljen čin agresije na Kazahstan uz sudjelovanje stranih naoružanih ljudi uglavnom iz zemalja srednje Azije, uključujući Afganistan. Bilo je i militanata s Bliskog istoka”, rekao je kazahstanski čelnik. “Njihova namjera bila je stvoriti zonu kontroliranog kaosa na našem teritoriju s kasnijim preuzimanjem vlasti. Zbog toga je u Kazahstanu pokrenuta protuteroristička operacija”, tvrdi kazahstanski čelnik.

Gospodarska šteta od nereda u Kazahstanu mogla bi iznositi 2-3 milijarde dolara, rekao je kazahstanski čelnik. “Predsjednik je tragične događaje nazvao neviđenim aktom agresije i zadiranjem u našu državnost. Dodao je da su nasilni postupci terorista izazvali brojne žrtve među djelatnicima reda, ali i civilima, dok je pogođeno oko 1300 poduzeća i više od 100 trgovačkih centara su napadnuti. Izgorjelo je oko 500 policijskih automobila”, navodi se u priopćenju. 

Kazahstanski predsjednik je također dao jasna objašnjenja o razmještaju mirovnog kontingenta Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) predvođenog Rusijom u Kazahstanu. “Želim naglasiti da oni ne sudjeluju u borbenim operacijama. Njihov glavni zadatak je zaštita strateških objekata u Almatyju i glavnom gradu Kazahstana. To je omogućilo kazahstanskim sigurnosnim i policijskim agencijama da provode mjere za suzbijanje terorista. Mirovne snage CSTO-a raspoređene su u skladu s člancima 2. i 4. Ugovora o kolektivnoj sigurnosti CSTO-a. Ostat će u Kazahstanu dok se situacija u potpunosti ne stabilizira”.

Razgovor Kasima Džomarta Tokajeva i Charlesa Michela održan je na inicijativu europske strane u prijateljskoj i povjerljivoj atmosferi, izvijestio je ured za medije kazahstanskog predsjednika.

Komentari

komentar

You may also like