Militarizacija EU: Ministarski sastanak u Bruxellesu o Borrellovom planu za proizvodnju streljiva za Ukrajinu

Danas će se u Bruxellesu sastati ministri vanjskih poslova i obrane 27 zemalja Europske unije, a tom bi prigodom trebali odobriti plan visokog predstavnika EU-e za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella o izdvajanju 2 milijarde eura iz Europskog fonda za mir (EPF) za opskrbu 155-milimetarskim streljivom Ukrajine i dugoročno obnavljanje njihovih zaliha u Europi.

Podsjećamo kako su se 8. ožujka ministri obrane EU, u nazočnosti glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga, u Stockholmu načelno složili da će nastaviti s planovima za ubrzanje opskrbe Ukrajine topničkim streljivom od 155 milimetara i da ga sve članice trebaju odmah isporučiti Kijevu u svim količinama kojima raspolažu. Međutim, problem je što tog streljiva nema dovoljno i što će to oslabiti obrambene mogućnosti samih država članica EU.

Na današnjem ministarskom sastanku također će se raspravljati o novim sankcijama protiv Rusije, pri čemu se ne očekuju konkretne odluke. Zato će vrlo vjerojatno odobriti novi paket sankcija Iranu zbog kršenja ljudskih prava.

Podsjećamo: Josep Borrell je u prošlotjednom intervjuu za Euractiv izjavio kako je EU gotovo iscrpila svoje mogućnosti za sankcijske mjere protiv Rusije, pa pozornost bloka sada treba preusmjeriti na financijsku i vojnu potporu Ukrajini.

“Ukrajini je potrebno mnogo novca samo da bi strojevi radili, država u ratu ima mnogo financijskih potreba – to će zahtijevati puno truda s naše strane…” Kazao je kako je odgovornost Europe da Ukrajince na bojnom polju “podupre, također pružanjem oružja i streljiva” i da EU ima financijske kapacitete koje treba pretvoriti u vojne i odvesti ih na prvu crtu, uz odgovarajuću obuku ukrajinskih vojnika.

Borrell, koji je predložio plan koji bi u tu svrhu koristio novac već dodijeljen Europskom fondu za mir (EPF), i koji je već dodijelio 3,6 milijardi eura za naoružavanje Ukrajine od početka ruske invazije (a nedavno je dopunjen s dodatnih 2 mlrd. eura za 2023.!), kaže slijedeće:.





”Za sada nam treba dogovor o 2 milijarde eura – ako to neće biti dovoljno, vratit ćemo se tome jer ne znamo koliko streljiva možemo kupiti s ove 2 milijarde eura… a potreba će se također mijenjati u skladu s prirodom rata.“. “Pitanje je: želimo li nastaviti koristiti ovaj alat za naoružavanje Ukrajine i kako podržati vojske naših partnera, na primjer, u Africi? Puno je obveza”, rekao je Borrell. “Želimo li i dalje biti globalni akter? Onda to košta, a države članice će morati odlučiti”.

Borrell je rekao da prvu milijardu eura može lako apsorbirati europska industrija jer “imamo europske proizvođače koji mogu proizvesti ovu vrstu streljiva”.

Odgovarajući na kritike da bi europsko rješenje moglo biti zasjenjeno u odnosu na zemlje poput SAD-a ili Ujedinjenog Kraljevstva, koje bi Ukrajinu mogle brže opskrbljivati ​​streljivom, Borrell je kazao da “ako postoji jasna potražnja iza koje stoji novac, (europska) industrija će pokrenuti veću proizvodnju.“





(O ovoj temi više možete pročitati u analizi ispod teksta.)

Z. Meter: VELIKA TJEDNA ANALIZA: Novi „Varšavski pakt“, Rusija, SAD, Kina, Iran, S. Arabija

 

 

Komentari

komentar

You may also like