Miljenica Zapada, Maia Sandu, za Moldaviju želi rusko cjepivo Sputnik V

Predsjednica Moldavije Maia Sandu, prošle godine izabrana predsjednica, s otvorenim pro-zapadnim političkim stavovima, sastala se jučer, 25. ožujka, s ruskim veleposlanikom u Kišinjevu, Olegom Vasnetsovim. Razgovarali su o stanju vezanom uz pandemiju koronavirusa Covid-19 u regiji, kao i izgledima za opskrbu Moldavije ruskim cjepivom Sputnik V, kojeg je ta država prethodno odobrila.

„Prioritet je sada osigurati da naši građani imaju što efikasniji pristup učinkovitim cjepivima svih vrsta. Još sam jednom naglasila, kao i u prethodnim raspravama, da bismo željeli dobiti pomoć Ruske Federacije za brži pristup cjepivu Sputnik V, s obzirom na potrebu za ubrzavanjem procesa cijepljenja”, napisala je Maia Sandu na svojoj mrežnoj stranici, dodavši, da će, čim se prije stvori prilika za masovno cijepljenje, zemlja prije imati “priliku da se vrati u normalno stanje”.

Inače, Moldaviji je cjepivo AstraZeneke donirala susjedna Rumunjska, a cijepljenja su počela početkom ožujka. Međutim čitava stvar ide vrlo sporo, pri čemu čak i medicinsko osoblje tamošnje Covid bolnice masovno odbija  cijepljenje spomenutim cjepivom, očito pod utjecajem brojnih političkih i medijskih izjava o njegovim eventualnim nuspojavama proteklih tjedana unutar Europske unije. Tamošnje stanovništvo otvoreno izražava stavove o tome da želi ili rusko cjepivo Sputnik V ili Pfizerovo, njemačko-američko cjepivo protiv Covida-19.

 

 

Komentari

komentar
You may also like