Ministar obrane Izraela: Spremni smo napasti Iran

Odnosi između Izraela i Irana su vrlo napeti. Faktora je nekoliko. Kao prvo, danas je inauguracija iranskog predsjednika Ebrahima Raisija kojeg je izraelski premijer nazvao “brutalnim krvnikom”. Drugi faktor je i napad dronovima na tanker Mercer Street koji je vezan uz izraelsku tvrtku u kojem su poginula dva mornara. Treći faktor je sukob između Hezbolaha na jugu Libanona i Izraela koji traje jučer i danas. Hezbolah podržava Iran.

U intervjuu za izraelski Haaretz, ministar obrane Benny Grantz dotakao se napada na tanker u Omanskom zaljevu. Upitan je li Izrael spreman napasti Iran, ministar je odgovorio da jest. Kazao je kako Iran radi na tome da Izraelu “zada probleme na više razina”. Nadodao je kako odgovor Iranu treba biti ujednačen i međunarodni.

Komentirajući izraelske napade prema Libanonu, kazao je kako je IDF “sprema za još znatno više, ali da se nada da neće biti uvučeni” u daljnji sukob, prenosi Haaretz.

Iako je američki državni tajnik Antony Blinken najavio “kolektivnu reakciju”, premijer Naftali Bennett već je u utorak kazao da Izrael “zna kako djelovati sam.”

Komentari

komentar





You may also like