Ministar obrane: Švedska neće u NATO, da ne jača napetost s Rusijom

Švedski ministar obrane Peter Hultqvist, u intervjuu za njemački mediji Frankfurter Allgemeine Zeitung izjavio je kako Švedska ne želi jačati napetost s Rusijom i da zbog toga ne namjerava postati članicom NATO saveza. Kazao je kako Finska također nije članica NATO-a i da s Rusijom ima dugu granicu. Švedska i Finska u vojnom smislu moraju djelovati zajedno, a suradnju podupiru oba naroda. A „toga ne bi bilo, da smo mi članica NATO-a“, kazao je švedski ministar, dodavši, kako „mi potpuno znamo što radi Rusija“ i da „mi nismo naivni“. Međutim, „ne želimo jačati napetost“, a u takvom geografskom položaju, u kojemu se nalazi Švedska „bolje je ne pripadati niti jednom vojnom bloku“, izjavio je prvi vojnik Švedske. Pritom je kazao kako i Švedska i Finska svejedno surađuju s NATO savezom, sudjeluju u razmještaju vojnika, zajedničkim vojnim vježbama i sl.

Ministar Hultqvist govorio je i o povratku uvođenja obveznog služenja vojnog roka, o čemu je odluka donesena početkom srpnja, i objasnio zašto su Šveđani to pozdravili. Također je kazao kako je glavni cilj – jačanje obrambene snage zemlje i da se od 2015.g. u tu svrhu ulaže puno novca, zbog čega je povećana razina obrane za 40%.

„Vojna obveza … pokazala je mladim ljudima koliko je raznovrstan sektor profesija u oružanim snagama. Ranije su mladi ljudi uglavnom smatrali, kako služiti u švedskoj vojsci znači ratovati u Afganistanu. Ali u vojsci ima puno mogućnosti“, kazao je švedski ministar.

U intervjuu je govorio i o švedskoj vojnoj industriji, koja gradi tenkove, zrakoplove, čak i podmornice i brodove. Ta je industrija, kazao je dalje, ustrojena u vrijeme hladnog rata i ona ima dugu tradiciju. „S Velikom Britanijom surađujemo u proizvodnji lovca slijedeće generacije (6., op. GN.).

 Komentari

komentar

loading...

You may also like