Ministar: Turska će nastaviti uvoziti naftu i plin iz Irana

Nagomilani američko-turski problemi, koji snažno opterećuju odnose dviju važnih vojnih saveznica u okviru NATO saveza, ubrzali su potrebu za pokušajem pronalaska riješenja po pojedinim pitanjima i time ublažavanja opasnih posljedica koje prijete nakon prošlotjednog, najnovijeg u nizu zaoštravanja stanja i uvođenja obostranih sankcija prema pojedinim ministrima u njihovim vladama. Upravo se u tom kontekstu treba promatrati i današnji dolazak u Washington turske delegacije, predvođene nedavno imenovanim zamjenikom ministra vanjskih poslova Sedatom Onalom.

Hoće li doći do nužnog, barem i minimalnog pomaka s „mrtve točke“ u koji su zapali odnosi Washingtona i Ankare ostaje za vidjeti, ali tome svakako neće ići u prilog današnja izjava turskog ministra energetike i prirodnih resursa Fatiha Donmeza. On je izjavio kako Turska na zakonitim osnovama kupuje iranske energente i da ne namjerava ograničavati svoje trgovinsko-gospodarske mjere s Islamskom Republikom (info: agencija Anadolu).

Turski je ministar time prokomentirao stav Ankare u svezi američkih protuiranskih sankcija, a kazao je i slijedeće: „Turska godišnje od Irana nabavlja 9,5 milijardi kubičnih metara plina. Naša zemlja ne može dozvoliti svojim građanima smrzavanje u zimskim mijesecima, ili zatvoriti oči pred prekidima opskrbe električnom energijom. Isporuke plina iz Irana odvijaju se temeljem ugovora, a rok njegovog važenja ističe 2026.g. Ankara će se pridržavati svojih obveza, a trgovina s Teheranom se nastavlja.“

Ministar Donmez također je kazao, kako gospodarske veze s Iranom neposredno utječu i na tursku opskrbu električnom energijom, kao i to, da se „veze Turske i Irana održavaju desetljećima i da se u osnovi radi o kupnji nafte i plina“. Iran je turski susjed i taj je čimbenik nužno uvijek imati u vidu, kazao je turski ministar energetike, dodavši, kako jednostrana odluka Washingtona o proširenju sankcija protiv Teherana nije dobila potporu međunarodne zajednice, a da je „ozbiljno nezadovoljstvo stavom SAD-a izrazila i EU“.

Ministar je kazao kako se turska delegacija upravo nalazi u SAD-u glede razgovora o čitavom nizu pitanja, između ostalog i po temi protuiranskih sankcija, te je dodao kako se nada da će pregovori završiti pozitivno. Izjavio je i kako Kina realizira projekt izgradnje treće po redu turske atomske centrale na sjevero-zapadu zemlje. „Nakon izgradnje AC Akkuyu i Sinopu (prvu grade Rusi, drugu Japanci), naš treći projekt bit će u Trakiji. AC u Istočnoj Trakiji gradit ćemo s Kinom“.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like