Ministar vanjskih poslova: Austrija ostaje neutralna

Ministar vanjskih poslova Austrije rekao je da će njegova zemlja zadržati svoj neutralni status čak i kada su saveznice u EU Švedska i Finska revidirale desetljećima duge vanjskopolitičke stavove kako bi podnijeli zahtjev za članstvo u NATO-u u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu, izvještava Reuters.

“Situacija za nas izgleda malo drugačije”, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg njemačkom radiju Deutschlandfunk u srijedu, ukazujući na “ogromnu” javnu potporu neutralnosti u Austriji. Schallenberg je rekao da će zemlja, koja dobiva 80 posto svog prirodnog plina iz Rusije, nastaviti pružati humanitarnu potporu Ukrajini, ali ne i smrtonosno oružje. “Pomažemo u velikim razmjerima, ali ne streljivom i mislim da se pomoć Ukrajini ne može svesti samo na ratno streljivo”, istaknuo je.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je započela 24. veljače, potaknula je preoblikovanje politike nacionalne sigurnosti u mnogim europskim zemljama. U srijedu su Finska i Švedska službeno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je jedna od najznačajnijih promjena u europskoj sigurnosnoj arhitekturi u posljednjih nekoliko desetljeća. Švicarska, koja nije članica EU-a i dugo poznata po neutralnom statusu koji ju je držao izvan dva svjetska rata, također više naginje pridruživanju obrambenom savezu, rekao je za Reuters ranije ovog mjeseca šef sigurnosne politike u švicarskom ministarstvu obrane.

 

Medij: ‘Neutralna’ Europa se povlači





Komentari

komentar

You may also like