Ministar VP: Kina se protivi sankcijama SAD-a protiv Irana i štitit će svoja zakonita prava

Nakon zaoštravanja američko-iranskih ali i američko-kineskih odnosa, danas se iznova oglasilo kinesko Ministarstvo vanjskih poslova. Ministar Wang-Yi  je 8. kolovoza izjavio slijedeće: „Kina postojano istupa protiv jednostranih sankcija. Trgovinska suradnja (Kine) s Iranom je transparentna,  iskrena, razumna i zakonita, i ne krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.“ Pri tom je prvi kineski diplomat naglasio kako će Peking „štititi svoja zakonita prava“.

Iranska televizija PressTV navodi, kako druga ekonomija svijeta ima duboke veze s Iranom, prije svega u sferi isporuka energenata. Iran je jedan od najvećih izvoznika nafte u Kinu (prve su Rusija i Saudijska Arabija), koji na kinesko tržište plasira 650 tisuća barela nafte dnevno, a kineske tvrtke aktivno sudjeluju u energetskim projektima na iranskom teritoriju, navodi PressTV.

U vijesti tog iranskog medija, objavljenoj 8. kolovoza, navodi se, kako i Rusija i Kina osuđuju širenje američkih sankcija protiv Teherana i da obje zemlje namjeravaju jačati svoje odnose s Iranom.

Ruske tvrtke, uključno i one najveće, poput Gazproma, Lukoila, Rosnefta i Zarubezhnefta, sada sudjeluju u 12 projekata koji se odnose na iranska naftna i plinska nalazišta, a Rusija je izrazila namjeru investiranja u iranski energetski sektor 50 milijardi dolara, citira PressTV riječi Alija Akbara Velayatija nakon njegovog nedavnog posjeta ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like