Ministar VP Luksemburga pozvao na izbacivanje Mađarske iz EU

Jean Asselborn, ministar vanjskih poslova Luksemburga, izjavio je kako bi Mađarska trebala biti privremeno ili čak i trajno izbačena iz Europske unije, naglasivši, kako njezina politika podriva vrijednosti tog bloka.

„Mi se ne možemo pomiriti s tim, da se temeljne vrijednosti EU masovno narušavaju. Države koje, poput Mađarske, grade ograde protiv izbjeglica, ograničavaju slobodu medija i neovisnost sudbene vlasti, moraju biti privremeno ili zauvjek isključene iz Europske unije“, naveo je luksemburški ministar u intervjuu njemačkom Die Weltu.

Politika Mađarske u odnosu na migrante predstavlja opasnost, a ta država nije daleko od toga da „počme pucati po izbjeglicama koje pokušavaju presijeći ogradu na granici“, kazao je ministar Asselborn. Dodao je također, kako bi, ukoliko bi se odluka o prijamu Mađarske u EU donosila sada, ta zemlja ne bi imala nikakve šanse.

Njegov mađarski kolega, ministar vanjskih poslova Peter Szijarto, odgovorio mu je riječima, da je „klasični nihilist“ koji „neumorno radi na rušenju europske sigurnosti i kulture“.

„Mađari imaju pravo raditi da se njihov glas čuje: oni i samo oni imaju pravo odlučivati s kim žele i ne žele živjeti. Ni jedan bitokrat iz Bruxellessa, ni ministar vanjskih poslova Luksemburga ne može ih lišiti toga prava“, izjavio je mađarski šef diplomacije.

Podsjećamo – krajem kolovoza Budimpešta je objavila svoje planove o izgradnji novog zida na svojoj južnoj granici sa Srbijom. Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio, kako će nova ograda moći izdržati novi izbjeglički val i da kroz ogradu „neće moći proći niti jedna ptica“.





Mađarska vlada je također odlučila osposobiti i zaposliti dodatne čuvare svoje južne granice, koji će u njezinoj zaštiti raditi zajedno s pripadnicima vojnih i policijskih snaga.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like