Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a: najveća prijetnja Kina, Rusija i domaći bjelački ekstremizam

Foto: DHS.gov

Američki CBS News objavio je izvješće Ministarstva unutarnje sigurnosti SAD-a, prvo takve vrste u povijesti te zemlje. Iz tog se dokumenta, pod nazivom „Istraživanje unutarnjih ugroza“, iščitava, kako su ozbiljne prijetnje za SAD Kina i Rusija, ali da najveća i najsmrtonosnija prijetnja od svih dolazi od strane domaćih ekstremističkih organizacija i pobornika supremacije bijele rase.

U intervjuu, kojega je v.d. ministra unutarnje sigurnosti Chad Wolf dao spomenutoj televiziji, isti je iznio glavne teze i glavne smjerove ugroza s kojima se on svakodnevno susreće.

Prva je, naravno, Kina, koja SAD-u „prijeti cyber-špijunažom“, a što će se samo pojačavati, stoji u izvješću. Kinu se tu kritizira i zbog njenog „zlog ponašanja“ po pitanju pandemije koronavirusa Covid-19, između ostalog i kroz dostavu medicinskih proizvoda, testova na Covid-19 i maski – zabranjenih za izvoz u SAD od strane američkog Ureda za nadzor kvalitete proizvoda (FDA). Chad Wolf je izjavio kako osobno smatra da najdugovječnija prijetnja Amerikancima i njihovom načinu života dolazi iz Kine.

Nije puno bolje prošla niti Rusija. U spomenutom izvješću ona se, vjerovali ili ne, opet optužuje za pokušaj utjecaja na američke izbore 2020.g. Međutim, u korist koga predsjedničkog kandidata u tome smislu radi Moskva nije decidirano rečeno, ali je ipak navedeno kako su ruski agenti željeli nanijeti štetu Joe Bidenu, iz čega nije teško donijeti odgovor na to pitanje. Rusija radi na raskolu američkoga društva, navodi se dalje u dokumentu. Rusija je optužena i za hakerske napade te se navodi kako će ona uskoro biti spremna vršiti takve napade u trajanju od nekoliko dana.

Osim dviju zemalja, označenih kao glavne prijetnje SAD-u izvana, u dokumentu se ipak, kao najveća prijetnja zemlji determinira ugroza od unutarnjeg terorizma, koji dolazi od militantnih ekstremističkih organizacija čiji pripadnici polaze od ideologije nadmoći bijele rase. One su odgovorne za većinu ubojstava u usporedbi s ostalim radikalnim organizacijama.





U izvješću se navodi kako su pripadnici snaga sigurnosti, koji rade pri Ministarstvu domovinske sigurnosti, u sukobima s „anarho-ekstremistima“ polučili 300 slučajeva ranjavanja i bili izvrgnuti njihovim napadima s primjenom maljeva, pirotehničkih sredstava, kamenja, metalnih šipki, eksplozivnih sredstava kućne izrade i td.

Naravno, ovo izvješće nije moglo proćii  bez ukazivanja na prijetnje koje po SAD dolaze iz Irana i Sjeverne Koreje, koji također mogu vršiti hakerske napade, a onda i od ilegalnih migracija, ali i od prirodnih kataklizmi, poput požara i uragana. Pri tom je zanimljivo kako se niti jednom riječju ne spominje ugroza od globalnog zatopljenja tj. klimatskih promjena, neovisno što mnogi stručnjaci upravo njih ističu u prvi plan kada se govori o spomenutim prirodnim katastrofama koje su i ove godine snažno zahvatile SAD.

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like