Ministarstvo financija SAD-a optužilo Švicarsku i Vijetnam za manipulaciju valutom

Ministarstvo financija SAD u srijedu je stavilo Švicarsku i Vijetnam na popis zemalja koje manipuliraju valutom, pri čemu nanose štetu ameirčkim ekonomskim interesima, objavio je Washington Post.

Ministarstvo financija navodi u izvješću da su Vijetnam i Švicarska “ispunili” sva tri kriterija Kongresa za manipuliranje valutom. Prvi je to puta da je američki trgovinski partner “ispunio” sve kriterije za manipuliranje valutom – velike devizne rezerve, održavanje velikog suficita u trgovini sa SAD-om, velika intervencija u strana devizna tržišta itd.

Washington Post piše da se ovim potezom dodatne pritišće Vijetnam, koji pokušava održati dobre odnose i sa SAD-om i s Kinom. Vijetnam je pokušao “zamijeniti” kineske proizvode na američkom tržištu, uslijed američko-kineskog trgovinskog rata, a istraga američkog trgovinskog predstavnika Roberta E. Lightizera pokazala je kako je vijetnamski dong potcijenjen (za više od 8 posto) – samim time su vijetnamski proizvodi jeftiniji i mogu ugroziti američku proizvodnju.

Švicarska pak uvelike intervenira kako bi oslabila vrijednost franka, dok ima suficit od 51 milijarde dolara u trgovini sa SAD-om, što je gotovo dvostruko više nego 2019.

Devet je zemalja pak ispunilo 2 kriterija za manipulaciju valutom – Japan, Koreja, Njemačka, Italija, Singapur, Malezija, Tajvan, Tajland i Indija.





Prošle je godine na popisu zemalja koje manipuliraju valutom završila Kina, iako je, navodi Washington Post, ispunila samo jedan kriterij. Kina je uklonjena s popisa zemalja koje manipuliraju valutom u siječnju 2020.

Komentari

komentar





You may also like