Ministarstvo obrane: Ukrajina privremeno izgubila pristup Azovskom moru

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je kasno u petak da je “privremeno” izgubilo pristup Azovskom moru jer su invazijske ruske snage pojačale pritisak oko glavne morske luke Mariupolj.

“Okupatori su djelomično uspjeli u operativnom okrugu Donjeck, privremeno lišivši Ukrajini pristup Azovskom moru”, navodi se u priopćenju ukrajinskog ministarstva obrane, ne precizirajući jesu li ukrajinske snage vratile pristup moru.

Rusija je u petak priopćila da njezine snage “stežu obruč” oko Mariupolja, gdje je po procjenama oštećeno 80 posto objekata i kuća, a oko 1000 ljudi još uvijek (može biti) zarobljeno u improviziranim skloništima ispod uništenog kazališta. .

Mariupolj sa svojim strateškim položajem na obali Azovskog mora meta je od početka rata 24. veljače, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo, kako je rekao, “specijalnu vojnu operaciju”.

Grad se nalazi na ruti između poluotoka Krima koji je anektirala Rusija na zapadu i regije Donjeck na istoku, koju djelomično kontroliraju proruski separatisti.

Rusija je već 1. ožujka tvrdila da su njezine snage odsjekle ukrajinsku vojsku od Azovskog mora.





Komentari

komentar

You may also like