Ministri EU usuglasili zajednički stav o plaćanju ruskog plina u eurima

Francuska ministrica energetike i okoliša Barbara Pompili izjavila je u ponedjeljak da će zemlje Europske unije nastaviti plaćati u eurima ili u dolarima za ruske plinske ugovore koji su potpisani u tim valutama, objavila je britanska agencija Reuters.

“Svi smo suglasni da ćemo nastaviti plaćati u eurima i nećemo dozvoliti jednostrano mijenjanje ugovora”, kazala je Pompili u Bruxellesu na hitnom sastanku ministara energetike EU.

Očekuje se da će Europska komisija u utorak dovršiti rad na sljedećem, šestom paketu sankcija EU protiv Rusije zbog njezina djelovanja u Ukrajini, koji bi uključivao zabranu kupnje ruske nafte, čiji je izvoz glavni izvor prihoda Moskve.

Ovu vijest potvrdio je i ruski medij RIA Novosti.

“Svi oštro osuđujemo jednostranu odluku Gazproma da prekine isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj. Potvrđujemo da svi kupci moraju ispuniti svoje obveze u skladu sa zaključenim ugovorima. Nastavit ćemo raditi s našim operaterima i Europskom komisijom na razvoju zajedničkog pristupa plaćanjima, koji će biti u skladu s pravilima EU i ugovorom u obliku u kojem su sklopljeni”, kazala je Pompili na medijskoj konferenciji, navodi ruski medij.

Dodali bismo slijedeće: “Svi smo suglasni da ćemo nastaviti plaćati u eurima i nećemo dozvoliti jednostrano mijenjanje ugovora”, lijepo zvuče riječi francuske ministrice. Ali retorika i lijepe želje su jedno – namijenjene prije svega očuvanju slike o jedinstvu EU i hrabrenju samih sebe, ali praksa je nešto sasvim drugo. A ona je neumoljiva: bez uplata u rubaljama Rusija više jednostavno ne da plin, a bez njega EU ne može. U to su se nedavno prve, i to bolno, uvjerile Poljska i Bugarska. U prvoj su čitave regije odjednom ostale bez plina, a u drugoj prijeti pravi kolaps industrije ako se stanje ubrzo ne promijeni i ne osigura stabilna dostava plina.





Podsjećamo: nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini Zapad je pojačao sankcijski pritisak na Rusiju. Mnoge zemlje najavile su zamrzavanje ruske imovine, a sve su glasniji pozivi u Europi za smanjenje ovisnosti o ruskim energentima.

U takvim je uvjetima Rusija 1. travnja donijela uredbu o plaćanju plina isključivo u rubljama.

Komentari

komentar





You may also like