Ministri obrane EU upozoravaju da bi bjeloruska migrantska kriza mogla prerasti u vojnu

Europski obrambeni čelnici zabrinuti su da bi rastuća migracijska kriza na granici Bjelorusije i Poljske mogla potaknuti još jednu krizu – nasilni sukob.

“Potencijal za eskalaciju je iznimno velik”, izjavio je estonski ministar obrane Kalle Laanet u srijedu na tiskovnoj konferenciji tijekom godišnje Baltičke konferencije o obrani, navodi medij Politico.

Njegove su komentare na istoj konferenciji ponovili i visoki dužnosnici obrane iz Grčke, Litve i Ujedinjenog Kraljevstva, koji dijele strah od eskalacije. Trenutačno najmanje 2.000 migranata  kampirana na niskim temperaturama na granici Bjelorusije i Poljske i ne mogu ući u tu zemlju, niti im je dozvoljeno da se vrate. To je dio bjeloruske sheme koju su dužnosnici EU nazvali “hibridnim napadom” na europsku zajednicu država, kombinirajući politički i vojni element.

Laanet nije isključio mogućnost potpunog rata na granici, iako je bio krajnje oprezan u svojim izjavama, navodi dalje Politico.

Zapovjednik estonskih vojnih snaga Martin Herem, obraćajući se u utorak novinarima, upozorio je kako je Lukašenko suočen s logističkim preprekama za početak rata, čak i ako se čini da je autoritarno sklon vođa “sišao s uma”.

“Mislim da Lukašenko ne želi voditi rat,” rekao je glavni estonski vojnik. On za to nema dovoljno resursa ali su pojedini „pucnji“ mogući, smatra Herem, dodajući vjerojatnijim “sukob niskog intenziteta”.
 

Komentari

komentar

You may also like