Ministri vanjskih poslova NATO-a razgovarat će o nabavi novog oružja za Ukrajinu

Glavni ukrajinski diplomat izjavio je u ponedjeljak da će ministri vanjskih poslova NATO-a raspravljati o nabavi novog oružja, streljiva i vojne opreme za Kijev tijekom sastanka u utorak i srijedu u glavnom rumunjskom gradu Bukureštu, prenosi Anadolu.

“Navečer ću ići na međunarodno poslovno putovanje: prvo u Bukurešt na sastanak Ministarskog vijeća NATO-a… Po prvi put, sastanak NATO-a bit će jednako posvećen pitanjima obrane, uključujući novo oružje, novo streljivo i nove vojnu opremu za Ukrajinu, i energetike, jer je i energija postala oružje”, napisao je Dmitro Kuleba na svom Facebook računu. Kuleba je napomenuo da će se sastati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Josepom Borrellom.

Kuleba je također rekao da će kasnije otputovati u poljski grad Lodz na sastanak Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) 1. i 2. prosinca. “Ministarsko vijeće OESS-a prvi će se put održati bez ruskog ministra. I to je ispravno – on tamo nema što raditi. Oni samo imitiraju pregovore. Oni samo imitiraju diplomaciju. Ali zapravo su odlučili: njihov je izbor rat i ratni zločini”, rekao je Kuleba. Dodao je da su ministri vanjskih poslova Latvije, Estonije, Litve, Finske, Islanda, Norveške i Švedske u ponedjeljak stigli u ukrajinsku prijestolnicu Kijev kako bi razgovarali o daljnjoj potpori Ukrajini.

SAD razmatra slanje preciznog dalekometnog oružja

Dok se Zapad bori s nastavkom isporuka oružja Ukrajini, Pentagon razmatra prijedlog Boeinga da Kijev opskrbi jeftinim, malim preciznim bombama koje se postavljaju na široko dostupne rakete, što bi omogućilo ukrajinskim snagama da izvode napade daleko iza ruskih linija, piše Reuters.

Kako rat odmiče, vojne zalihe SAD-a i saveznika se smanjuju, a Ukrajina se suočava sa sve većom potrebom za sofisticiranijim oružjem. Boeingov predloženi sustav, nazvan Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), dio je napora za pokretanje proizvodnje novog streljiva za Ukrajinu i američke istočnoeuropske saveznike, rekli su izvori iz industrije. GLSDB bi mogao biti isporučen već u proljeće 2023., prema dokumentu koji su pregledali Reuters i tri osobe upoznate s planom. Sustav kombinira GBU-39 bombu malog promjera (SDB) s raketnim motorom M26, standardnu opremu u američkim zalihama.





Doug Bush, dužnosnik američke vojske zadužen za kupnju oružja, rekao je novinarima u Pentagonu prošli tjedan da vojska također razmatra ubrzanje proizvodnje topničkih granata od 155 milimetara – koje se trenutno proizvode samo u vladinim pogonima – što bi obrambenim tvrtkama omogućilo da ih proizvode Invazija na Ukrajinu potaknula je potražnju za oružjem i streljivom američke proizvodnje jer američki saveznici u istočnoj Europi “naručuju mnogo” opreme dok opskrbljuju Ukrajinu, dodao je Bush.

Iako je nekolicina GLSDB jedinica već napravljena, postoje mnoge logističke prepreke formalnoj nabavi. Boeingov plan zahtijeva izuzeće od otkrivanja cijene, čime izuzima izvođača od dubinskog pregleda koji osigurava da će Pentagon dobiti najbolju moguću ponudu. Bilo kakav dogovor također bi zahtijevao najmanje šest dobavljača da ubrzaju isporuke svojih dijelova i usluga za brzu proizvodnju oružja. Glasnogovornik Boeinga odbio je komentirati. Glasnogovornik Pentagona poručnik Tim Gorman je odbio komentirati pružanje bilo kakvih “specifičnih sposobnosti” Ukrajini, ali je rekao da SAD i njegovi saveznici “identificiraju i razmatraju najprikladnije sustave” koji bi pomogli Kijevu.

Iako su Sjedinjene Američke Države odbile zahtjeve za raketu ATACMS dometa od gotovo 300 kilometara, GLSDB-ov domet od 150 kilometara omogućio bi Ukrajini da pogodi vrijedne vojne ciljeve koji su bili izvan dosega i pomogao joj da nastavi s protunapadima. GLSDB zajednički izrađuju SAAB i Boeing i razvija se od 2019., mnogo prije invazije, koju Rusija naziva “specijalnom operacijom”. U listopadu je izvršni direktor SAAB-a Micael Johansson rekao o GLSDB-u: “Uskoro očekujemo ugovore o tome.”





Prema dokumentu – prijedlogu Boeinga Europskom zapovjedništvu SAD-a (EUCOM), koje nadzire oružje koje ide u Ukrajinu – glavne komponente GLSDB-a dolazile bi iz trenutnih američkih skladišta. Raketni motor M26 je relativno dostupan, a GBU-39 košta oko 40 000 dolara svaki, što dovršeni GLSDB čini jeftinim, a njegove glavne komponente lako dostupnima. GLSDB je vođen GPS-om, može spriječiti neka elektronička ometanja, upotrebljiv je u svim vremenskim uvjetima i može se koristiti protiv oklopnih vozila, navodi se na web stranici SAAB-a. GBU-39 – koji bi funkcionirao kao bojna glava GLSDB-a – ima mala, sklopiva krila koja mu omogućuju da klizi više od 100 km ako se ispusti iz zrakoplova i gađa mete iznimno malog promjera.

OPCW: Rat u Ukrajini povećava rizik od korištenja kemijskog oružja

Ruska invazija na Ukrajinu povećala je prijetnju od korištenja oružja za masovno uništenje uključujući kemijsko oružje, rekao je u ponedjeljak čelnik svjetske organizacije za nadzor kemijskog oružja, prenosi AFP.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) pozorno prati situaciju u Ukrajini, rekao je Fernando Arias na godišnjom sastanku te organizacije. “Situacija u Ukrajini ponovno je povećala realnu prijetnju od oružja za masovno uništenje, uključujući kemijsko oružje”, rekao je Arias na sastanku u sjedištu organizacije u Den Haagu. Naglasio je važnost jedinstva međunarodne zajednice u suočavanju sa zajedničkim globalnim izazovima povezanima s mirom i sigurnošću. Međunarodne organizacije za razoružanje poput OPCW-a, koji je 2013. dobio Nobelovu nagradu na mir, “postale su mjesta sukoba i neslaganja”, rekao je.

Arias je podsjetio Rusiju i Ukrajinu da su bile među 193 zemlje koje su se “svečano i dobrovoljno obvezale da nikada, ni u kojim okolnostima, neće razvijati, proizvoditi, nabavljati, skladištiti, transportirati ili koristiti kemijsko oružje”. OPCW je Ukrajini, na njezin zahtjev, omogućio obuku ljudi za hitnu intervenciju u slučaju kemijskih napada, rekao je.

Medij: Američki ‘Bog rata’ HIMARS spreman je formirati istočni štit NATO-a protiv Rusije

Komentari

komentar

You may also like