Minsk dobio neočekivanog saveznika iz Mađarske

Zabranom letova iznad Bjelorusije zrakoplovstvo je postalo “političkom igračkom”, izjavio je u srijedu, 2. lipnja, šef mađarske zrakoplovne tvrtke Wizz Air Jozsef Varadi.

“Mislim da ovo nije prava reakcija. Ne mislim da se zrakoplovstvo treba koristiti kao instrument političkih sankcija”, kazao je Varadi, čije riječi prenosi Eadaily.

Prema njegovim riječima, u situaciji s letom irske tvrtke Ryanair u Minsku nije se dogodilo ništa opasno.

“Nije se dogodilo ništa što bi moglo ugroziti sigurnost leta. Mislim da ni za koga nije postojala niti sekunda opasnosti. Ovo je politička mjera. Ovo nije sigurnosna mjera”, naglasio je Varadi, ukazujući na sankcije koje su zbog toga usvojene od strane EU prema bjeloruskoj nacionalnoj zrakoplovnoj tvrtki Belavia.

Istodobno, čelnik Wizz Aira navodi kako zabrana preleta kroz zračni prostor Bjelorusije gotovo i nije utjecala na njegovu tvrtku, budući da su letovi za Rusiju, koji bi tom mjerom mogli biti pogođeni, ionako trenutačno obustavljeni zbog ograničenja u svezi pandemije Covid-19.

Također je dodao da bi “nejasna diplomatska i sigurnosna razmatranja” mogla poremetiti globalnu zrakoplovnu industriju koja se bori za preživljavanje spomenute pandemije.
Podsjećamo: 23. svibnja zrakoplov privatne irske tvrtke Ryanair bio je primoran sletjeti u zračnu luku glavnog grada Bjelorusije zbog dojave o eksplozivu. Tijekom provjere dojave uhićen je oporbeni čelnik Roman Protasevich, za kojim je Bjelorusija već ranije raspisala tjeralicu zbog kaznenog djela terorizmaZapadne su zemlje incident označile kao “zračno piratstvo”, da bi nešto kasnije bile uvedene i zabrane za europske zrakoplovne tvrtke letova u Bjelorusiju i kroz njen zračni prostor. Uz to, uvedena je zabrana letova u EU i za zrakoplove bjeloruske tvrtke Belavia.

Minsk s druge strane negira sve optuže, ali i podsjeća na već raniju praksu prisilnog spuštanja civilnih zrakoplova u drugim europskim zemljama pod različitim izgovorima, poput zrakoplova u kojem se prevozio bivši bolivijski predsjednik Evo Morales u zračnoj luci u Beču. Ili zrakoplov kojeg je ukrajinska kontrola leta pod prijetnjom vojnog obaranja 2016. g. primorala sletjeti na ukrajinsko tlo, gdje je potom bio uhićen armenski novinar koji je negativno izvješćivao o ukrajinskoj revoluciji 2014. godine. Bjeloruska vlada podsjeća kako se u takvim slučajevima nikada protiv zemalja koje su takve poteze činile uvodile sankcije i da je je sadašnje stanje s Bjelorusijom u tom smislu presedan.

Navedene riječi čelnika mađarske privatne zrakoplovne tvrtke Minsku će sigurno biti satisfakcija i dodatna potvrda da je u pravu, iako, naravno, te riječi u samoj praksi neće imati nikakvog utjecaja.

Međutim, što se tiče opasnosti od poremećaja u civilnom zračnom prometu mađarski biznismen sigurno je u pravu. Danas je njemačka tvrtka Lufthansa odgodila dva leta iz Moskve i Sankt Peterburga za Frankfurt i obratno. Ovo je „jednokratni incident”, komentirala je kratko spomenuta tvrtka. Međutim, prije toga ruski S7 otkazao je letove na liniji Berlin-Moskva i natrag, a iz kompanije je rečeno za RIA Novosti kako je razlog otkazivanja nepostojanje dozvole njemačkih vlasti.

Drugim riječima, nitko još ne zna čime će bjeloruska „zračna afera“ u konačnici završiti i kakve će gospodarske ali i političke posljedice ona imati.

 
Komentari

komentar

You may also like