csto

Minsk i Moskva potpisali dokumente o skladištenju ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji

Ministri obrane Rusije i Bjelorusije, Sergej Šojgu i Viktor Hrenin, potpisali su danas u Minsku dokumente kojima se definiraju procedure za skladištenje ruskog nuklearnog oružja u posebnom skladištu na bjeloruskom teritoriju, izvijestilo je bjelorusko ministarstvo obrane.

“Tijekom sastanka potpisani su dokumenti koji određuju postupak držanja ruskog nestrateškog nuklearnog oružja u posebnom skladištu na teritoriju Republike Bjelorusije”, priopćila je tiskovna služba ministarstva, prenosi bjeloruska Belta.

Mjere koje su poduzele Rusija i Bjelorusija “u skladu su sa svim postojećim međunarodnim pravnim obvezama”, naglasio je Šojgu. Ministri obrane razgovarali su o aktualnoj vojno-političkoj situaciji i pitanjima vojno-tehničke suradnje ministarstava obrane dviju zemalja. Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je 25. ožujka da će, navodno na zahtjev Minska, Moskva rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, slično kao “što Sjedinjene Države već dugo rade na teritorijima svojih saveznika”. Kako je ruski čelnik naznačio, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje bit će dovršena u Bjelorusiji do 1. srpnja. Moskva je već dostavila Minsku taktičke raketne sustave Iskander koji mogu nositi nuklearne bojeve glave i pomogla je Minsku da preopremi svoje vojne zrakoplove za nošenje specijaliziranog oružja. Također, bjeloruske raketne posade i piloti prošli su obuku u Rusiji.

Ruski ministar obrane stigao je Minsk na sastanak ministara obrane vojnog saveza Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) kojeg čine neke zemlje bivšeg Sovjetskog saveza koje su ostale u sferi ruskog utjecaja. Tom prilikom je Šojgu rekao:  “NATO koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za izgradnju svojih novih vojnih skupina. Pokrenuta je još jedna faza širenja saveza. Vojna infrastruktura se modernizira u istočnoj i srednjoj Europi, razmještaju se udarna oružja, a opseg i intenzitet zajedničkih vježbi se povećava”, rekao je Šojgu. Napomenuo je da će najveća NATO-va ovogodišnja vježba biti Defender Europe 2023, u kojoj će sudjelovati i zemlje izvan bloka. Još jedan alarmantan aspekt, rekao je Šojgu, je “rastuća agresivna retorika i zajedničke ‘nuklearne misije’ zemalja NATO-a u istočnoj Europi za uvježbavanje uporabe sustava isporuke nuklearnog oružja, kao i nadogradnja komponenti američkog globalnog sustava proturaketne obrane .Opskrba Ukrajine streljivom s osiromašenim uranom i pokušaji provokacija i napada na strateške objekte Rusije također spadaju u problematična pitanja”, dodao je, prenosi ruski TASS.

Komentari

komentar

You may also like